Xella reikt aannemer en architect de hand met brochure en Xella Energie Adviseur

woensdag 27 april 2011
timer 3 min
Xella heeft een nieuwe brochure gemaakt over energiezuinig bouwen en renoveren. Aanleiding is de nieuwe Europese regelgeving die de bouwsector verplicht om in 2020 (vrijwel) energieneutraal te bouwen. In de brochure “Energiezuinig bouwen en renoveren: nú doen”, zet Xella haar visie uiteen, bespreekt de geldende en nieuwe eisen en biedt vijf praktische toepassingen voor duurzame wandoplossingen.

Xella reikt haar klanten ook anderszins de helpende hand met bijvoorbeeld de Xella Energie Adviseur en de Rc-waardecalculator.

 

EPC-grenswaarde

Sinds 1 januari 2011 staat de EPC-grenswaarde op 0,6. In 2015 wordt dat 0,4. De Europese Commissie heeft besloten dat na 2020 in Europa alleen nog woningen mogen worden gebouwd die nagenoeg energieneutraal zijn. Voor bestaande huizen geldt dat ze energiezuiniger moeten worden. In de Energy Performance of Buildings 2010/31, afgekort EPBD, zijn de minimale energieprestaties van bouwwerken vastgelegd. Dit bouwbesluit vraagt om een groot aantal maatregelen binnen de bouwsector om in 2020 een besparing op de energievraag van 20 procent te bereiken.

 

Gebouwenschil

De crux zit in de gebouwenschil. De warmteweerstand van de gebouwschil is de belangrijkste factor in de uiteindelijke EPC van een gebouw. Hoe beter de daken en gevels geïsoleerd zijn, des te lager de EPC. Daarnaast is ook de invloed van ramen en installaties van belang. Zongeörienteerd ontwerpen is dan ook één van de uitgangspunten van Xella wat betreft energiezuinig bouwen. Het Passiefhuis is een mooi voorbeeld van een bouwconcept waar een zo klein mogelijke energievraag door optimale isolatie en zongeörienteerd ontwerpen aan de basis staat.

 

Energie Adviseurs

Daarnaast heeft Xella Energie Adviseurs die architecten, projectontwikkelaars, aannemers en bewoners adviseren op het gebied van energiebesparing, minder belastende (bouw)materialen, slimme logistiek en grondstofbesparing. Van gebouwontwerp tot sloop of renovatie op elk denkbaar gebied: wonen, werken, leren, recreëren en verzorgen. Xella geeft advies op maat op het gebied van duurzaam, energiezuinig en groen bouwen.

 

 

Rc-waardecalculator

Ook heeft Xella een nieuwe online applicatie waarmee architecten en aannemers eenvoudig de Rc-waarde kunnen berekenen van een buitenwandoplossing met Silka, Ytong en/of Ytong Multipor. Aan de hand van de Rc-waardecalculator kunnen aannemers en architecten eenvoudiger rekening houden met de strengere EU-normering inzake energie-efficiëntie. Met de online toepassing kan de klant op basis van zelf te kiezen variabelen - bijvoorbeeld gewenste wanddikte,  Xella-product,  soort isolatie - een bouwoplossing selecteren die aan een bepaalde Rc-waarde voldoet. Xella biedt de keuze uit bijna 800 energiezuinige buitenwandoplossingen, met Rc-waarden variërend van 3,5 tot meer dan 14. Met de wandoplossingen van Ytong, Hebel, Silka, Ytong Multipor kunnen laagenergie-, passief- en zelfs 0-energiegebouwen ontworpen worden.

 

MJA-initiatief

Xella als producent binnen de bouwwereld streeft dus constant naar innovatieve oplossingen op het gebied van energiebewustzijn. Xella gaat nog een stap verder zelfs door te participeren in het MJA-initiatief. In dit convenant verplicht Xella zich om het energieverbruik tijdens de productie doorlopend te verlagen. Uit de voortgangsrapportage MJA, energie-efficiency kalkzandsteen- en cellenbetonindustrie van Agentschap NL, blijkt dat de aan het convenant deelnemende industrieën indrukwekkende cijfers laten zien. Het gaat hier dan om een energiebesparing van 8 procent tijdens de productie. 

 

www.xella.nl

www.hetgroenebouwen.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel