Woonservicegebied Bilgaard in Leeuwarden scoort hoog in top tien

maandag 22 oktober 2012
timer 2 min
Als sluitstuk van het experimentenprogramma Woonservicegebieden van Platform31/SEV onderzocht een onderzoeksteam onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen, de effectiviteit van tien voorbeeld woonservicegebieden (1). Netty van Triest, SEV/Platform 31, maakte voor Stedebouw & Architectuur een rangorde van  tien vooroplopende woonservicegebieden.

Bovenaan in haar lijstje  staat Woonservicegebied Bilgaard, in de gelijknamige naoorlogse wijk Bilgaard in Leeuwarden. Professionals zijn al tien jaar bezig met de organisatie van wonen en zorg in de wijk. Het gebied is opgebouwd met centraal het wijkdienstencentrum Ludingawaard dat tevens onderdak biedt aan een kleinschalige beschermde/verzorgde woonvorm voor meerdere bewonersgroepen als dementerende ouderen, verstandelijk gehandicapten, psychiatrische bewoners. Een goed voorbeeld van bovensectorale samenwerking.

 

Hoog scoorde ook Woonservicegebied Krakeel in Hoogeveen.  Een fysieke herstructurering van de wijk is hier aangegrepen om welzijn, zorg en onderwijs te integreren. Het resultaat is een fysiek mooi opgebouwde wijk met aangepaste woningen, woonvormen voor zowel verstandelijke gehandicapten als ouderen. In MFA De Magneet zijn alle welzijnsfuncties en de basisscholen voor de wijk bijeen gebracht. Bijzonder is de wijze waarop verstandelijk gehandicapten zijn opgenomen in het dagelijkse leven. Maken zij verschil in het leven van ouderen? Jazeker. Met name kwetsbare ouderen ervaren in woonservicegebieden bij een verslechtering van hun gezondheid langer een hogere kwaliteit van leven dan ouderen in referentiegebieden.

 

Klik hier voor een volledig overzicht van de top tien woonserviecegebieden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel