Woononderzoek Almere 2011: Grote interesse in zelfbouw

vrijdag 17 februari 2012
timer 2 min
Er is onder Almeerders grote interesse in zelfbouw: ruim één op de tien huishoudens is serieus geïnteresseerd. Het Homeruskwartier in Almere Poort wordt het meest genoemd als voorkeurswijk bij een verhuiswens. Het aantal mensen van buiten Almere dat in een zelfbouwwoning woont is de afgelopen jaren structureel toegenomen. Particulier opdrachtgeverschap slaagt er in om een grote draagkrachtige verhuisstroom aan te trekken.

Dit zijn een paar resultaten uit het nieuwe Woononderzoek Almere 2011. Het Woononderzoek Almere 2011 geeft een uitvoerig beeld van de huidige Almeerse woonwensen en verhuisstromen. Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met de woningcorporaties Ymere, GoedeStede en De Alliantie. Ruim 8.000 Almeerders deden mee aan de enquête.

 

Particulier opdrachtgeverschap

Het particulier opdrachtgeverschap (PO) staat stevig op de kaart. Zelfbouw blijkt een passende vervolgstap in de wooncarrière van een belangrijk deel van de Almeerders. Dat geldt ook voor huishoudens van buiten de stad. Het aandeel vestigers van buiten Almere in een zelfbouwwoning is de afgelopen jaren structureel toegenomen. Particulier opdrachtgeverschap slaagt er in om een grote draagkrachtige verhuisstroom aan te trekken. Er is onder Almeerders grote interesse in zelfbouw: ruim één op de tien huishoudens is serieus geïnteresseerd, daarnaast heeft nog eens een kwart misschien belangstelling voor het bouwen van een eigen huis.

 

Realiseren

De helft van deze belangstellende huishoudens geeft daarbij aan dat ze hun woonwens binnen nu en twee jaar wil realiseren. Het zijn voornamelijk doorstromers uit Almere die de afgelopen jaren zijn verhuisd naar het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Deze doorstromers komen veelal uit nieuwere wijken en ze laten meestal koopwoningen achter met een bovengemiddelde waarde. In de afgelopen jaren lopen juist in die wijken met koopwoningen boven het Almeerse koopwoninggemiddelde, de verkooptijden op. Dit leidt tot de verwachting dat de doorstroom naar zelfbouw langer op zich zal laten wachten. Dit duidt overigens niet op de passendheid van de aangeboden woningen, die gegarandeerd is bij zelfbouw en zich in tijden van crisis al heeft bewezen.

 

Meer weten? Wilt u meer weten over de zelfbouw in Almere en de strategie die de gemeente onder leiding van Adrie Duijvestein heeft uitgezet, lees de stedenspecial Almere van Stedebouw & Architectuur. Hier te bestellen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel