Woonkracht10 bouwt met hout uit verantwoord beheerde bossen

woensdag 25 januari 2012
timer 2 min
Koninklijke Dekker Groep en Woonkracht10 hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hierin is afgesproken dat bij alle nieuwbouw van en onderhoud aan woningen gebruik wordt gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen.

Woningcorporatie Woonkracht10 wil maatschappelijk verantwoord bouwen en kiest daarom voor FSC-gecertificeerd hout voor nieuwbouw en renovatie.

FSC staat voor Forest Stewardship Council wat vrij vertaald de ‘Raad voor goed Bosbeheer’ betekent. Het duurzame hout wordt geleverd door Koninklijke Dekker, een van de meest vooruitstrevende houtbedrijven in Nederland en Europa. Het FSC-keurmerk geeft zekerheid dat de grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. FSC heeft tien principes opgesteld als basis voor goed bosbeheer. Deze schrijven onder andere voor dat de biodiversiteit in het bos beschermd worden, dat de bosarbeiders goede arbeidsomstandigheden hebben en dat de kap in het bos zorgvuldig gebeurt, zodat ook volgende generaties van het bos gebruik kunnen maken. 

De eerste corporatie

Met de ondertekening van deze overeenkomst is Woonkracht10 de eerste corporatie die direct hout afneemt, zonder tussenleveranciers. Hierdoor kan duurzaam hout bij de bron worden ingekocht, zodat de aanschafprijs minimale gevolgen heeft voor de totale kosten van bouw of renovatie. Koninklijke Dekker beheert eigen bossen in onder andere Bolivia, waardoor er een 100 procent garantie is dat het geleverde hout ook altijd FSC gekwalificeerd is. Door deze samenwerking zitten beide partijen al aan de voorkant van het proces met elkaar aan tafel. Hierdoor is het hele traject - van bron tot gebruik - op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke ontwikkeling gegarandeerd.

Een logische stap

Ben Meijering, bestuursvoorzitter Woonkracht10: “Als corporatie zijn wij ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom is deze samenwerking een logische stap voor Woonkracht10. Daarnaast vinden we de kwaliteit van onze woningen van groot belang. Deze duurzame investering verdien je terug in de levensduur en kosten van onderhoud van de woningen.”

Robbert-Jan Dekker, managing director Koninklijke Dekker: “Hout uit verantwoord beheerde bossen is duurder, maar het prijsverschil op de totale bouw is echt minimaal. Alleen daarom zouden partijen nooit nee hoeven zeggen. Het is eerder perceptie. Woonkracht10 laat met deze stap zien dat het een vooruitstrevende visie heeft op duurzaamheid.”

www.woonkracht10.nl

  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel