Woongebouw voor starters in Krommenie

maandag 8 oktober 2012
timer 3 min
Architect Rogier Groeneveld ontwerp, in  samenwerking  met  BFW projecten een compact woongebouw met 15 startersappartementen en een winkelruimte in de Noorderhoofdstraat in Krommenie. De ontwikkelaar wilde naar aanleiding van het nieuwe stadhuis van Zaanstad graag een statement maken hoe moderne Zaanse architectuur er uit kan zien.

Architect Rogier Groeneveld heeft bij het ontwerp van het gebouw de ritmiek van de bebouwing in de straat aangehouden door in aanzicht drie huisjes te tekenen.  De hoogte van het gebouw is daarbij wel aangepast aan die van het complex aan de overkant. Hierdoor is een ensemble ontstaan van drie spitse huisvormen.

 

Rijkere Zaanse huizen

Elk ‘huisje’ heeft per verdieping een woning aan de voor- en aan de achterzijde. Op de begane grond bevindt zich aan de straat een winkelruimte en een gemeenschappelijke fietsenberging. De bovenste zes woningen hebben in de kap een zeer ruime berging die met gemak te gebruiken is als slaapkamer. De asymmetrische vormen van de daken zijn een speelse ‘verbastering’ geweest van het beeldkwaliteitsplan waarin staat dat de daken in de Noorderhoofdstraat verschillend van richting zijn. De buitenruimtes zijn ontstaan door ogenschijnlijk willekeurige volumes uit de kappen te ‘snijden’. De in het oog springende witte lijsten rond de voor- en achtergevel zijn een verwijzing naar de rijkere Zaanse huizen uit het verleden waarbij de boeidelen, overdadig versierd, tot ornament werden verheven. Over de kleur van de gepotdekselde planken is lang nagedacht, maar uiteindelijk bleek ‘Zaans groen’ toch het beste te passen!

 

Straat naar het achterterrein

Door het gebouw loopt een straat naar het achterterrein, waar geparkeerd wordt. Deze biedt tevens een voor een lintdorp zo kenmerkend doorkijkje naar het achterland. Door de aanwezigheid van een park met een meertje is dit altijd open en groen gebleven.

Boven deze binnenstraat worden de vier woningen in het rechter bouwdeel verbonden met de hal en het trappenhuis in het hoofdvolume. Omdat er hier ook een tweede vluchtroute gemaakt moest worden is een ‘vlechtwerk’ ontstaan van trappen en loopbruggen. Om de straat een 'eigen' maar rustig karakter te geven zijn de wanden die overgaan in de steile daken bekleed met een huid van kunstleien. Door het sterke contrast met de voor- en achtergevels wordt de vorm van het  gebouw nog eens extra benadrukt.

 

Ware paradijsjes

Zoals te verwachten, verdeelde de komst van het project het dorp in voor- en tegenstanders van moderne architectuur; een buurvrouw begon tevergeefs een handtekeningenactie, terwijl de overbuurman als grote fan onmiddellijk de ontwikkelaar belde als de bouwers leken af te wijken van de visualisatie op het bouwbord!

De voornamelijk jongere bewoners, die elk van mening zijn dat net zij beschikken over het allermooiste uitzicht van het complex, hebben hun 44 tot 55 m2 grote appartementen inmiddels verbouwd tot ware paradijsjes.

 

www.MensalsMaat.nl

www.BFW.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel