Woonconcept ‘de Smaaktuin’: zelfbouw in Utrecht

vrijdag 29 juni 2012
timer 2 min
De gemeente Utrecht en woningcorporatie Bo-ex hebben ERA Contour geselecteerd om  samen met bewoners circa 37 woningen te gaan bouwen op het Veemarktterrein in Utrecht. ERA Contour ontwikkelde voor de selectie voor bouwveld J samen met DeZwarteHond architecten het woonconcept de Smaaktuin, dat in mede-opdrachtgeverschap (MO) wordt uitgevoerd.

In de nieuwe wijk Veemarkt staat zelfbouw centraal. Toekomstige bewoners, kopers en huurders worden medeopdrachtgever en kunnen daardoor zoveel mogelijk zelf invloed uitoefenen op de planontwikkeling.

De consument als ‘co-producent’

Op deze manier krijgen ze de kans een woning (en de buurt) op maat te laten maken. Dit past uitstekend bij de werkwijze van ERA Contour, die de consument als ‘co-producent’ beschouwt. Door onderzoek en interactieve klantenpanels worden de wensen en behoeften van toekomstige bewoners geïnventariseerd. Zo hebben ze écht invloed op hun uiteindelijke woning en woonomgeving. ERA Contour is ervan overtuigd dat dit betere woonmilieus en woonproducten oplevert, waar mensen met meer plezier wonen. Bij de ontwikkeling van de Smaaktuin gaat het bedrijf daarin nog een stap verder. Al in de selectiefase gingen medewerkers met de “Smaaktuin-bakfiets” het centrum van Utrecht in om de reacties op het concept te peilen en de Woonsmaaktest af te nemen. De komende tijd gaat het bedrijf actief op zoek naar toekomstige kopers en huurders die het concept van de 'De Smaaktuin' verder met haar willen uitwerken en de Smaaktuin op smaak willen brengen.

 Voortgang ontwikkeling Veemarkt

Het Veemarktcomplex is per 1 april 2012 gesloten en de sloop van de hallen is inmiddels gestart. Veemarkt wordt een gemengde stedelijke woonwijk met huurwoningen, sociale koopwoningen en vrije sector woningen. In totaal komen er ongeveer 550 woningen, een basisschool, buitenschoolse opvang en maximaal vier woonwagens. Daarnaast is er ruimte voor een kleine buurtsupermarkt, werken aan huis en kleinschalige bedrijvigheid.www.woneninveemarkt.nl

Meer weten over zelfbouw, bouwen op vrije kavels in C/PO? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel