Woningstichting Tubbergen bouwt luchtdichte, energieneutrale woningen
Aannemer Dura Vermeer werkte met het Ytong Cascosysteem van Xella in combinatie met innovatieve, Duitse detailleringen die de kans op luchtlekken minimaliseren. Dura Vermeer-projectleider Dennis Dibbets: "Deze woningen bewijzen dat je met bouwkundige maatregelen zoals een massief isolerend, luchtdicht casco al bijna energieneutraal kunt bouwen, zonder dure en complexe installatietechnische ingrepen."
Energieneutrale twee-onder-één-kapper
De energieneutrale twee-onder-één-kapper is gebouwd volgens het passiefhuisprincipe: zongericht, luchtdicht en sterk geïsoleerd. Dibbets: "Wij hebben nadrukkelijk gekozen om te investeren in een goede, luchtdichte isolatie en zo weinig mogelijk in installatietechnische oplossingen. Goede isolatie is immers een eenmalige investering terwijl installatietechnische apparatuur onderhoud vergt en na 15 jaar vervangen moet worden."
Voor het casco van de Tubbergse woningen is gekozen voor het Ytong CascoSysteem. Een monolithisch, massief bouwsysteem met sterk isolerende en warmteaccumulerende kwaliteiten. Omdat de vloerplaten en wandpanelen vol en zat worden verlijmd, ontstaan luchtdichte verbindingen. Met een dikte van200 millimeteren de combinatie met PIR-isolatie (maximaal192 millimeter) krijgt de gebouwschil een Rc-waarde van 10, geheel conform de eisen van het PassiefBouwen Keur.
'Detailleringsteam' geformeerd
Om het gebouw honderd procent luchtdicht te krijgen werd een 'detailleringsteam' geformeerd. Dibbets legt uit: "In een eerder Passiefbouw-project hadden we te kampen met luchtlekken rondom de kozijnen, dat wilden we nu voorkomen. Daarom zijn we met Xella, architect BDC Rijssen, kozijnprofielenproducent Kochs uit Duitsland, kozijnleverancier De Haan Westerhoff uit Assen en bouwbeslagleverancier Voskamp Groep uit Almelo naar Duitsland geweest om te onderzoeken wat de beste manier van detailleren is. Omdat men in Duitsland al veel meer ervaring heeft opgedaan op het gebied van passief bouwen, kozen we ervoor om hun manier van detailleren te kopiëren. Zo hebben we bijvoorbeeld het stelkozijn en de geïsoleerde kozijnen geïntegreerd en als één geheel geplaatst. Vervolgens hebben we de ruimte tussen het kozijn en de kozijnsparing afgedicht met overstucbare tape. Deze methode scheelt een aantal handelingen, is daardoor sneller en verkleint de kans op faalkosten."
Aan de buitenkant is nauwelijks te zien dat de woningen energieneutraal zijn. Dibbets: "We willen met deze woningen aantonen dat voor energieneutraal bouwen geen experimentele architectuur nodig is. Daar is de architect heel goed in geslaagd, want de woningen passen in de landelijke stijl van de omliggende bebouwing. En alleen de zonnepanelen op het dak geven prijs dat dit geen traditionele woningen zijn."
Blowerdoortest
Een blowerdoortest zal uitwijzen of de woningen inderdaad luchtdicht zijn, zoals het ontwerp belooft. Van de stichting PassiefBouwen kreeg het project al het certificaat "Ontworpen volgens PassiefBouwen Keur", en als de blowerdoortest en de infraroodcontrole goed zijn doorstaan, volgt het predicaat "Gebouwd volgens PassiefBouwen Keur". De woningen verbruiken op jaarbasis minder dan 15 kWh/m2 energie voor ruimteverwarming. Omdat de resterende, gebouwgebonden energie wordt opgewekt door de zonnepanelen, zijn de Tubbergse woningen energieneutraal.
Reactie toevoegen