Woningcorporaties geven afvalscheiding geen prioriteit

maandag 19 maart 2012
timer 2 min
Slechts een kwart van alle woningcorporaties heeft specifiek beleid geformuleerd op afvalscheiding, blijkt uit onderzoek door Partners for Innovation in opdracht van LightRec Nederland.

Bij veel corporaties worden afgedankte lampen en armaturen dan ook niet ingezameld voor recycling. Dit terwijl bij onderhoud en renovatie van corporatiewoningen jaarlijks zo’n 1 miljoen lampen vrijkomen. Voornaamste probleem is dat onderaannemers – zoals gebouwbeheerders, facilitair managers en installateurs – vaak geen duidelijke opdracht krijgen om het afval te scheiden. Bovendien vindt er nauwelijks controle plaats.

 

Te weinig kennis

Uit het onderzoek blijkt verder dat de woningcorporaties te weinig kennis hebben over de wettelijke verplichting om oude energiezuinige verlichting apart in te leveren voor recycling. Minder dan de helft 48% van alle ondervraagde corporaties is hier niet van op de hoogte. Bovendien voelen veel corporaties (17%) zich niet verantwoordelijk voor de afvalscheiding, omdat ze derde partijen inschakelen voor de uitvoering van het gebouwbeheer. Nog eens 17% geeft aan dat de inzameling van lampen en armaturen simpelweg geen prioriteit heeft binnen de organisatie. 

 

Een kwart van corporaties controleert ‘in enige mate’ of de inzameling van afval door eigen personeel of derden plaatsvindt. Bij driekwart van de corporaties vindt dus geen enkele controle plaats. Op installateurs – waar 80% van de lampen vrijkomt – wordt niet gelet. Slechts één corporatie gaf aan gescheiden inzameling bij deze groep te controleren. In het algemeen is er dus weinig zicht op wat er met de lampen gebeurt.

 

Woningcorporaties exemplarisch voor andere professionals

Volgens Jeroen Bartels, manager van LightRec, is dit onderzoek naar woningcorporaties exemplarisch voor veel professionele eindgebruikers waarbij lampen worden vervangen.“Ook bij scholen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en kantoren worden veel lampen vervangen en komen veel oude lampen vrij. Toch zien we maar 35% daarvan terug in ons recyclesysteem. Veel lampen en armaturen worden dus ook hier niet gescheiden ingezameld en ingeleverd. We zullen ons daarom bij voorlichting in de toekomst niet alleen richten op de woningcorporaties, maar ook op andere professionele instellingen”.    

 

LightRec bekijkt nu met uitvoeringsorganisatie Wecycle welke concrete maatregelen zij kunnen nemen om de inzameling bij professionele instellingen en hun onderaannemers te verbeteren. Ze zullen in ieder geval de woningcorporaties adviseren over hoe ze de gescheiden inzameling van lampen en armaturen in hun huidige beleid kunnen integreren.

 

 www.lightrec.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel