Winnaars Gulden Feniks 2012 bekend

woensdag 6 juni 2012
timer 3 min
De Gulden Feniks 2012 is 6 juni op de PROVADA uitgereikt aan drie projecten in de categorieën Gebiedstransformatie, Renovatie, Transformatie. De Rotterdamse wijk Katendrecht won de prijs in de categorie Gebiedstransformatie. In de categorie Renovatie won het Amsterdamse project ‘De Koningsvrouwen van Landlust’. En in de categorie Transformatie ging de prijs naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam.
Karin Laglas en Jack de Leeuw reikten de prijzen namens de jury uit aan de verschillende projectteams. De Gulden Feniks is de enige prijs die zich exclusief richt op de bestaande gebouwde omgeving.

 

Gebiedstransformatie: Katendrecht

Wie een paar jaar geleden voorspeld had dat (jonge) Rotterdammers en hun gezinnen zich van overal uit de stad wilden gaan vestigen op schiereiland Katendrecht om een toekomst op te bouwen, was beslist voor gek versleten. De afgelopen tien jaar stond Katendrecht bekend als een van de gevaarlijkste buurten van de stad. Niet direct een plek waar je voor je plezier ging wonen. Wie dat uitgangspunt in ogenschouw neemt, raakt volgens de jury direct onder de indruk van wat er de afgelopen vijftien jaar op ‘De Kaap’ tot stand gebracht is. Een wandeling door de buurt laat zien dat de omslag van onguur naar een aantrekkelijk gebied voor Rotterdammers lijkt te zijn gemaakt. Het Deliplein is volgens de jury een indrukwekkend voorbeeld op dat vlak.

 

De Koningsvrouwen van Landlust

De renovatie van deze twee portiekflats aan de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam is zo uitgevoerd, dat het straatbeeld welhaast gelijk moet zijn aan hoe de gebouwen er uit gezien hebben bij oplevering in 1937. De opdracht die woningstichting Eigen Haard zich bij aanvang van de renovatie stelde, was het oorspronkelijke aanzien terugbrengen, de gedateerde plattegronden van de woningen op een eigentijds niveau brengen, de bewoners nadrukkelijk bij de renovatie betrekken én daarnaast het energieverbruik van de flats aanzienlijk reduceren. Volgens de jury van de Gulden Feniks is Eigen Haard met vlag en wimpel in deze opdracht geslaagd.

 

Conservatorium Hotel

Wie naar vijfsterrenhotels zoekt op het internet, ontdekt volgens de jury veel wansmaak. Het nieuwe Amsterdamse Conservatorium Hotel bewijst het tegendeel. De architectuur van het interieur stond onder leiding van architectenbureau Lissoni Associati uit Milaan. Mede hierdoor is het directiekantoor van de voormalige Rijkspostspaarbank (RPS) getransformeerd in een prachtig hotel. Er is een prestatie van formaat geleverd; een interessante mix van de monumentale kwaliteit van het bestaande gebouw en Italiaans design. Het is volgens de jury knap hoe opdrachtgever Alrov Group zo’n plek – als ware uit het niets – in ‘a place to be’ wist te transformeren.

 

Jaarboek
Alle inzendingen voor de Gulden Feniks 2012 zijn opgenomen in het Jaarboek Gulden Feniks 2012. Dit kunt u voor € 25,- bestellen via de website van het Nationaal Renovatie Platform. Ook het Jaarboek 2011 is nog verkrijgbaar. Wie beide jaarboeken (2011 en 2012) als één set bestelt, betaalt € 37,50.

 

 Alle ingezonden projecten kunt u hier bekijken.

 

Meer weten over renovatie en herstructurering, en herbestemming van bestaande gebouwen? Bestel hier het pas uitgebrachte themanummer Renovatie & Herstructurering van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel