Winkelcentrum Stokhorst in Enschede lelijkste plek van Nederland

maandag 14 mei 2012
timer 3 min
Het winkelcentrum Stokhorst in Enschede is de lelijkste plek van Nederland. Dat bepaalden de kijkers van het VPRO-programma De slag om Nederland. Meer dan 10.000 keer werd er gestemd op de genomineerde lelijke plekken. Winnaar Stokhorst Enschede kreeg in de laatste stemronde 37% van de stemmen. De Brinkmann passage in Haarlem en het stationsgebied Zoetermeer kregen respectievelijk 32% en 31% van de stemmen.

Winkelcentrum Stokhorst wacht al jaren op nieuwbouw. Buurtbewoner Elly Vochteloo, beheerder van het naastgelegen verzorgingstehuis Hortensiastaete, maakt zich in de finale van de lelijkste plek van Nederland-verkiezing boos om het gebied: “Iedereen beroept zich op de crisis, maar het plan ligt er al 10 jaar. We weten best dat het een moeilijke tijd is in de bouwsector, maar als het niet kan, zorg dan in ieder geval dat het leefbaar en veilig blijft.”

Een rotte kies

 Projectontwikkelaar Gerard Assen van Assen projecten geeft toe dat het gebied 'een rotte kies' in Enschede is. Hij wijt de vertraging aan de crisis en de trage procedures voor bouwvergunningen. Maar de gemeente Enschede zegde een subsidie van 5 ton toe aan de projectontwikkelaar om bouw in crisistijd te stimuleren. Tot op heden heeft dit niet geleid tot een opknapbeurt van het winkelcentrum.

Wethouder Jeroen Hatenboer (stedelijke ontwikkeling) vindt de nominatie een drama en heeft het vertrouwen in de projectontwikkelaar verloren. De gemeente heeft onlangs harde afspraken gemaakt met Assen projecten, om ervoor te zorgen dat de boel wordt opgeknapt. Van Assen belooft op zijn beurt dat winkelcentrum Stokhorst in 2014 klaar en netjes zal zijn.

De Brinkmann Passage

Op de tweede plek geëindigd is De Brinkmann Passage in Haarlem. In het hart van het centrum van Haarlem ligt een totaal verlaten en verloederde winkelpassage. Tegen de eeuwenoude gevel is een onooglijke pui geplaatst. De Brinkmann was nog niet koud genomineerd als lelijkste plek toen gemeente en projectontwikkelaar na acht jaar leegstand de toekomstplannen voor de passage bekend maakten. Paul de Jong van Lips Capital Group heeft grootse plannen en belooft De slag om Nederland dat de witte pui in de loop van 2013 weg zal zijn. Volgens wethouder Ewout Cassee (ruimtelijke ordening) kun je als bestuurder niet voorkomen dat dit soort lelijke plekken ontstaan. “De bevoegdheden die je hebt moet je benutten, maar ik ga niet over andermans pand.”

Stationsgebied in Zoetermeer

Op de derde plek staat Het stationsgebied in Zoetermeer. Aan weerszijden van de A12 heeft Zoetermeer zijn belangrijkste stations liggen. Maar aan welke kant je het station ook verlaat, zul je eerst een woeste betonnen vlakte moeten oversteken.Volgens ProRail-woordvoerder Huub Veeneman is het station efficiënt en effectief, maar niet mooi. “Er zijn niet direct plannen om met het station in Zoetermeer aan de slag te gaan”. Wethouder Patrick van Domburg (bouwen en wonen) heeft wel plannen voor het gebied rondom het station. “Over 10 jaar ziet het er hier heel anders uit”.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel