donderdag 1 december 2011
In de Duurzame Energie Proeftuin op het dak van Hogeschool Utrecht (HU) wordt vrijdag 2 december een windmolen geplaatst. Aannemer BLR-Bimon plaatst de 6,5 meter hoge windmolen voor tenminste tien jaar. Studenten en docenten van de HU doen gezamenlijk onderzoek naar deze micro windturbine. De resultaten worden gebruikt voor verduurzaming van de provincie Utrecht en worden verwerkt in het onderwijsprogramma.
In september 2011 werd de proeftuin officieel in gebruikgenomen. Hogeschool Utrecht werkt samen met partners uit de regio aan een schoon Utrecht, onafhankelijk van fossiele brandstoffen.
Duurzame Energie Proeftuin (DEP)
In daken zit een enorm potentieel voor duurzame energietechnieken als zonnepanelen, -boilers en andere innovatieve dakbedekking. DEP op het dak van de HU is een van de eerste vijf daken in het Duurzame Dakenplan van de Provincie Utrecht. De tuin omvat 500 m2 en tien verschillende daktechnieken vormen de basis voor uitdagend techniekonderwijs met praktijkopstellingen van deze tijd. De tuin levert de opgewekte elektriciteit waar mogelijk terug aan het net. De tuin zorgt voor kennisoverdracht op het gebied van duurzaamheid.
Windmolen
De windturbine van DonQi waar studenten en docenten van de HU gebruik van maken voor hun onderzoek, heeft een diameter van twee meter en wordt geplaatst op een mast van 4,5 meter. Het hoogste punt is 6,5 meter. De jaarlijkse opbrengst ligt volgens de leverancier tussen 1.400 en 1.800 kWh per jaar bij een windsnelheid van 4,5 meter per seconde. Hiermee wordt tenminste 680 kg CO2-uitstoot per jaar gereduceerd. Twee windmolens kunnen een gemiddeld huishouden van elektriciteit voorzien. Uit het onderzoek zal blijken of deze schatting overeenkomt met de werkelijkheid. De turbineonderdelen hebben een levensduur van 20 jaar en moet in principe 15 jaar onderhoudsvrij kunnen functioneren.
www.hu.nl
Reactie toevoegen