Willem Alexander opent aardwarmtecentrale in Den Haag

dinsdag 19 juni 2012
timer 1 min
ZKH Prins Willem Alexander heeft op 7 juni de knop omgezet en daarmee de eerste woningen in Nederland aangesloten op aardwarmte.Aardwarmte Den Haag is het grootste aardwarmteproject van Nederland. In 2017 zullen meer dan 4000 woningen en bedrijven aangesloten zijn.

De centrale staat in Den Haag Zuid West aan de Leyweg.  Het complex, ontworpen door Splinter architecten,  bestaat uit een twee kilometer diepe aardwarmtebron en een centrale waarin de installaties (pompen, warmtewisselaars en reserveketels) zijn ondergebracht.

 

Om het gebouw in de omgeving te laten passen is het voorzien van een kap en is in zijn geheel omkleed met een halftransparante aardkleurige huid van metalen persroosters. Hiermee wordt de industriële uitstraling van een utilitair bedrijfsgebouw vermeden.

 

De gevelbeplating met de vele ontsierende ventilatieroosters, afvoerkappen en industriedeuren worden zo aan het zicht onttrokken. Slechts de hoofdvorm van het gebouw komt tot uitdrukking. Door het gebruik van elementaire vormen is een bijzonder en herkenbaar plastisch volume ontstaan. De unieke functie van het gebouw en de centrale positie in de wijk hebben op deze wijze een bevattelijke betekenis gekregen.

 

 

Meer weten over aardwarmte in Den Haag? Bestel  hier het themanummer Duurzaam Bouwen 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel