‘Wijk van Morgen’ in Heerlen met baanbrekend energieconcept

donderdag 16 februari 2012
timer 3 min
De eerste twee prototypes van Raywavers  - een baanbrekend concept voor de opwekking van duurzame energie - zijn gisteren in gebruik genomen op de leercampus van de Wijk van Morgen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen. De Raywaver is een baanbrekend en duurzaam concept dat is gebaseerd op een bijzondere combinatie van technieken die voor het eerst in Nederland wordt geïntroduceerd.

Heerlen beleeft de primeur en kan mede dankzij de Raywavers voorzien in  duurzame energieverbruik in de Wijk van Morgen. Cofely is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het Smart Grid in de Wijk van Morgen en is bovendien medefinancier van één van de Raywavers.

Bedrijventerrein Avantis

De Wijk van Morgen op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis is een demonstratie- en onderzoeksomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening. Bedrijven, studenten, onderzoekers en overheid werken samen aan projecten en passen de laatste technologische inzichten toe. Een bijzonder nieuw concept is de Raywaver: een gecertificeerde 15 meter hoge mast, waarop zich een windturbine bevindt met een verticale as en een ‘wokkel’ voorzien van zonnefolie en geïntegreerde (straat)verlichting. De turbines zijn buitengewoon stil en nemen weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een stedelijke omgeving. Door Raywavers als verlichtingsmasten in de publieke ruimte te plaatsten - langs wegen, spoorwegen, stations, bedrijventerrein en in stedelijke gebieden - ontstaat een lang lint van gratis en duurzame energiebronnen. De vormgeving is functioneel, inventief en aantrekkelijk. De geïntegreerde verlichting verhoogt bovendien de veiligheid.

Duurzame energieopwekking

Cofely is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het Smart Grid in de Wijk van Morgen. Dit Smart Grid regelt op basis van het energieverbruik het energetische samenspel tussen de gebouwen op de campus, panden in aanbouw en de Raywavers. Ook tekende zij voor de assemblage en montage van de windturbines. Bovendien legde Cofely de volledige bekabeling aan van de Windturbine, PV-linten en Led verlichting. Het bouwproject is vooral bijzonder doordat de Raywavers het ook mogelijk maken dat de elektriciteit tijdens de bouw volledig duurzaam wordt opgewekt, dit is nog nooit eerder vertoond. Eén van de bestaande gebouwen op de leercampus is De Knik - een openbare ruimte voor studenten - die volledig duurzaam is gebouwd. Cofely leverde hieraan eerder een belangrijke duurzame bijdrage met de bouw van een systeem voor warmte en koudeopwekking en de installatie van luchtventilatiesystemen.

Floriadeterrein in Venlo

Na de ingebruikname van de twee prototypes volgt de plaatsing van Raywavers bij de ingang van het Floriadeterrein in Venlo en in Aken. Dit is het begin van een reeks die moet resulteren in de bouw van een fabriek in Limburg voor de productie van Raywavers.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel