Wiggle een jaar na winnen award klaar

maandag 31 oktober 2011
timer 2 min
Vorig jaar wonnen vier studenten van de TU/e de Social Design Talent Award tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.  In opdracht van Kompan hebben zij de Wiggle ontworpen, een interactieve speelplek speciaal voor meisjes tussen de 12 en 16 jaar.

Een jaar later is het product opgeleverd door Stik Design en zaterdag 29 oktober geopend tijdens Dutch Design week. De Industrial Design-studenten Thijs Roumen, Dick van de Ven, Hanneke Hooft van Huysduynen en Peter Brown wonnen vorig jaar de award.

 

Sociaal-maatschappelijke waarde

Deze prijs bestaande uit een opdracht van de gemeente Eindhoven ter waarde van € 10.000,-, gaat naar de ontwerper met een project of ontwerp met een groot sociaal-maatschappelijke waarde.  De studenten hebben het geld gebruikt om de Wiggle daadwerkelijk te produceren.

De opdracht van Kompan aan de TU/e was om een plek te creëren in de openbare ruimte speciaal voor tienermeisje. Voor deze doelgroep zijn er namelijk nauwelijks objecten beschikbaar die hen aanzetten tot beweging en spel.  Dat is nu veranderd, voor het prominente “Klokgebouw” aan de Beukenlaan in Eindhoven staat de 1e Wiggle:  een kunstzinnig object geschikt voor ontmoeting, beweging en spel. Bedoeld voor de hele gemeenschap maar afgestemd op de eisen en wensen van tienermeisjes  .

 

Unieke ontmoetingsplek

De combinatie fysieke en sociale interactie maakt de Wiggle tot een unieke ontmoetingsplek en een “podium” voor vaardigheid en expressie.  De centrale bol in het midden staat in verbinding met omliggende ‘bankjes’.  De bol is groot genoeg om met z’n tweeën op te staan of te zitten. Wanneer deze halve bol wordt gedraaid, gaan er gekleurde lampen aan in de draairichting. De kleuren veranderen voortdurend. Het ontwerp stimuleert een spel waarin wordt samengewerkt en zet de gebruikers aan tot beweging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel