Wie is de beste architect van Nederland?

donderdag 21 juni 2012
timer 3 min
Vrij Nederland ging langs negen architecten met de vraag wie de beste architect van Nederland is. Volgens de geïnterviewde architecten is Herman Hertzberger de beste in z’n vak. De meester van de menselijk maat, aldus Hedwig Heinsman van DUS Architects.

Naast Heinsman bezocht VN Jeroen van Schooten (‘architecten moeten niet zeuren’), Marlies Rohmer (‘ik kan het D-woord niet meer horen’), Bjarne Mastenbroek (‘je meesterwerk maak je niet voor je 55ste’) , Francine Houben (‘schoonheid is een plicht’), Ben van Berkel (‘soms moet je arrogant zijn’), Nathalie de Vries (‘wat je maakt, gaat je overleven’) Erick van Egeraat (‘mijn schets geeft de kern weer’) en Kamiel Klaasse (‘je bent machtig en dienend’).

 

Rem Koolhaas

Regelmatig genoemd wordt uiteraard Rem Koolhaas. Ook door Van Berkel (‘de goede naam van Nederlandse architecten is mede te danken aan Koolhaas’). Maar eindigt Van Berkel: “Ik heb vooral respect voor Herman Hertzberger.” Eenzelfde hinkstapsprong maakt Marlies Rohmer: “Bij Rem Koolhaas heb ik veel opgestoken. Het meest heb ik geleerd van Herman Hertzberger: dat je alle details verder kunt doorwerken zodat het gebouw nog meer is toegespitst op het gebruik. Verschillende architecten noemen Erick van Egeraat”. Bjarne Mastenbroek bijvoorbeeld: “Een architect moet kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Erick van Egeraat kan dat.” “Maar,” besluit Mastenbroek: “ik kies Dick van Gameren, hij heeft net een villa in Naarden gebouwd, Villa 4.0, het mooiste gebouw van 2011.”

 

Van Egeraat

Van Egeraat haalt wel de hoogste score bij Jeroen van Schooten: “Hij zorgt voor veel reuring en polemiek, maar dat levert wel bijzondere werken op.” Uiteraard zet Van Egeraat zichzelf ook op plaats 1: “Van grote waarde is ook Rem Koolhaas, maar zijn verhalen vinden in Nederland weinig weerklank. Nee, als je de beste zoekt, vrees ik dat je toch uitkomt bij Erick van Egeraat.”

 

Interview met de beste architect

De rondgang langs architecten wordt gevolg door een uitgebreid interview met de beste architect van Nederland. Hertzberger aan het pakken voor een vakantie naar zijn huisje in Noord-Italie (in de koffer gaat de nieuwe Grunberg mee, met als hoofdpersoon een architect). Een deel van het gesprek gaat over de waardering van Hertzberger voor Koolhaas (‘hij kan het toch wel,’ zegt hij naar aanleiding van een bezoek aan de door Koolhaas ontworpen villa in Floriac bij Bordeaux. En die toenemende waardering is wederzijds, zoals te lezen in de bijlage van NRC Handelsblad van enkele maanden geleden. “Nu ben ik enthousiast over Hertzbergers werk: de pogingen om zorgzaamheid te vertalen in geometrie.” Hertzberger doet er nog een schepje bovenop, in het VN interview: “Er is zeker ook verwantschap tussen ons, je bent vaak het meest kritisch ten opzichte van mensen die dicht bij je staan.”

 

(bron: Vrij Nederland, 25 juni 2012, p18-29)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel