Wetenschappers ontwikkelen lichtere, sterkere baksteen met sigaretfilters
Sigaretstenen
Sigaretafval is een van de grootste afvalproblemen ter wereld, onder meer doordat giftige stoffen uit de overblijfselen in aarde en water terechtkomen. De nieuwe techniek om bakstenen te maken zou dit probleem deels kunnen bestrijden. Volgens dr. Abbas Mohajerani, leidinggevende van het project, zou het maken van bakstenen met zelfs maar één procent sigaretfilters de milieuvervuiling van de jaarlijkse wereldwijde sigaretproductie kunnen compenseren.
“Er worden jaarlijks ongeveer 6 biljoen sigaretten geproduceerd, wat leidt tot 1,2 miljoen ton aan sigaretfilterafval,” aldus dr. Mohajerani. “Naar verwachting zijn deze statistieken in 2025 met meer dan 50 procent gestegen door wereldwijde bevolkingsgroei.” De oplossing, volgens de wetenschappers, is het toevoegen van weggegooide sigaretfilters aan bakstenen tijdens het bakproces.
Sterk en energiezuinig
Het blijkt dat het toevoegen van de filters het energieverbruik voor het bakken met 58 procent verlaagd. Door meer filters toe te voegen, zou dit getal nog kunnen stijgen. De resulterende bakstenen zouden structureel vergelijkbaar zijn met normale bakstenen, maar lichter en met betere isolatie. De giftige stoffen die nog in de filters aanwezig zijn, worden bovendien door het bakproces in het steen gevangen zodat ze niet in de omgeving lekken.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Waste Management .
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen