Welke materialen scoren het best bij architecten en aannemers?

donderdag 24 mei 2012
timer 2 min
In 2009 heeft USP architecten en aannemers gevraagd welke bouwmaterialen het best scoren. Drie jaar later is dit onderzoek herhaald. Er zijn weinig verschuiveingen in de top 5. Wat opvalt is  dat een laag energieverbruik tijdens de gebruiksfase  steeds beter scoort.

Evenals in het tweede kwartaal van 2009 is het afgelopen kwartaal de belangrijke voorschrijvende (architecten) en uitvoerende (aannemers B&U) partijen uit de bouwkolom gevraagd welk materiaal hun voorkeur heeft op verschillende aspecten.

 

We zien dat bij architecten ‘een laag energieverbruik tijdens de gebruiksfase’ duidelijk aan belang heeft gewonnen. In 2009 vond slechts 14% van de architecten dit een belangrijk keuzecriterium, maar in de afgelopen drie jaar is dat aantal meer dan verdubbeld (30%).

 

Duurzaamheid

Wat verder uit het onderzoek (zie tabel) opgemaakt kan worden is de toegenomen aandacht voor duurzaamheid. Het gaat dan niet alleen om een laag energieverbruik in de exploitatiefase, maar ook om een lange levensduur (+3% -punt) en aanpassingsmogelijkheden na oplevering (+1% -punt).

 

Andere aspecten zijn gedaald op de ladder. Opvallend om te zien is dat architectonische vrijheid afneemt  (-6% -punt) en ook brandveiligheid (-3% -punt). Verklaring voor het eerste is wellicht de opkomst van integrale contracten. Dat brandveioigheid daalt is vooralsnog niet gemakkelijk te verklaren.

 

Staal

Qua materiaal zien we ook weinig verschuivingen. Bij vier van de vijf aspecten is het materiaal dat de beste eigenschappen heeft, volgens de architecten, gelijk aan drie jaar geleden. De enige verschuiving bij de vijf belangrijkste aspecten is waargenomen bij de lange levensduur. In 2009 dichtten de architecten beton nog de beste eigenschappen toe als het gaat om levensduur; in 2012 vinden de architecten dat ‘stenen stapelen/ traditioneel bouwen’ het langst meegaat.

 

www.usp-mc.nl


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel