Waterplein Bellamyplein feestelijk in gebruik genomen

maandag 19 november 2012
timer 3 min
Spangenaren hebben zaterdag 17 november het vernieuwde Bellamyplein in gebruik genomen. Bewoners zijn nauw betrokken bij dit eerste echte waterplein van Nederland, en hebben nu de beschikking over een leuk plein dat helpt om de voeten droog te houden.

Nu en zeker in de toekomst regent het in Nederland vaker en harder. Tegelijkertijd is er steeds minder ruimte voor water. De stad wordt steeds steniger, stelt wethouder Alexandra van Huffelen (gemeente Rotterdam): “We hebben meer gebouwen, stoepen, straten en terrassen. We zien buien in Nederland steeds heftiger worden. Dat extra regenwater wordt traditioneel afgevoerd naar het riool, dat daardoor overbelast kan raken. Het waterplein is daar een antwoord op“

 

Aantrekkelijk plein

 

Het waterplein is een Rotterdamse innovatie, die de mogelijkheid biedt regenwater tijdelijk op te slaan. Het water wordt daarna gedoseerd afgevoerd naar in de grond. Het watersysteem wordt hiermee ontlast en tegelijkertijd is het waterplein een aantrekkelijk speelobject voor de kinderen in de buurt. In het plein zijn dan ook een aantal educatieve stapstenen verwerkt die de werking van het plein verduidelijken. Om te zorgen dat het plein ook écht aantrekkelijk is voor bewoners, heeft de gemeente ze vanaf het begin betrokken bij de inrichting van het plein. Karen Bebelaar (portefeuillehouder Delfshaven) wil nog één punt regelen voor de bewoners: “In de zomer kan het waterplein ook een hele mooie watertuin zijn voor de kinderen uit de buurt. We gaan kijken hoe we dat kunnen organiseren.”

 

50.000 emmers water

 

Het waterplein op het Bellamyplein heeft drie plateaus die bij zware regenval stapsgewijs vollopen. Onder het gras zijn lavastenen verwerkt. Dit geeft het waterplein nog meer opslagcapaciteit en zorgt ervoor dat het plein na de regenbui kan leegstromen naar de ondergrond. “We verwachten dat het waterplein één keer per jaar maximaal gevuld is”, aldus hoogheemraad Ingrid ter Woorst (Hoogheemraadschap van Delfland). “Het plein en lavakoffer bieden in het totaal ruimte aan zo’n 750 kubieke meter water. Dat is 750.000 liter, of 50.000 hele grote emmers vol!”

 

200 badeendjes

 

Dat de bewoners van Spangen hebben bijgedragen aan het plein, was ook te zien bij de feestelijke opening. Na een gezellige bewonerslunch, zetten Van Huffelen, Ter Woorst en Bebelaar een waterstroom in gang die de werking van het waterplein liet zien. Om duidelijk te maken hoe het water van de straat naar het waterplein stroomt, lieten zij daarin 200 badeendjes los. Tegelijk met het water en de eendjes, stroomden ook de kinderen uit de buurt het plein op. Het plein is officieel van hen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel