Wandelende scholen en seizoensgebonden short cuts

vrijdag 7 september 2012
timer 2 min
Scholen in krimpgebieden kampen vaak met leegloop en dreigende sluiting. Zeven teams van jonge architecten werkten daarom de afgelopen maanden aan ontwerpoplossingen voor basisscholen in krimpgemeenten in Noord- en Oost-Groningen. Op vrijdag 14 september 2012 presenteren ze hun verfrissende ideeën aan schoolbestuurders en gemeenten.

Het ontwerplab ‘Scholen voor het Noorderland’ is georganiseerd door BNA Onderzoek en de Stichting Scholenbouwmeester Noord Nederland. De teams maakten plannen voor twee testlocaties: de gemeente Loppersum, met haar terpdorpen en kleivlakten, en de gemeente Bellingwedde, met haar lintdorpen en afwisselende landschapstypologie. Het verschil in mentaliteit, afstanden tussen de dorpen en ligging van de scholen in en tussen deze dorpen leverde verschillende uitgangspunten op.

 

Een greep uit de ontwerpoplossingen

- Creëer nieuwe paden, slimme verbindingen en seizoensgebonden shortcuts (op de schaatsen naar school) om de verbindingen tussen dorp en school te verbeteren

 

- Een transformatieproces waarin een school steeds een stukje kan bijbouwen en slechte lokalen kan afbreken, als oplossing voor de combinatie van lage budgetten en de slechte staat van de schoolgebouwen. De ‘wandelende school’.

 

- De school als duurzame energieleverancier voor het dorp: een oplossing om de exploitatielasten terug te brengen en de hele omgeving mee te laten profiteren.

 

Deze en andere verrassende oplossingen passeren de revue. Een expertpanel, bestaande uit Yttje Feddes (voormalig Rijksadviseur voor het Landschap, directeur Feddes/Olthof landschapsarchitecten), William Prinsen (voorzitter Brede overleggroep kleine dorpen in Drenthe), Job van Velsen (projectleider Landelijk steunpunt brede scholen) en Niek Verdonk (stadsbouwmeester Groningen) reageert op de plannen. Alle voorstellen verschijnen eind dit jaar in een publicatie.

 

De presentaties vinden plaats op vrijdag 14 september 2012 (13.00-17.15 uur) in Hotel Spoorzicht in Loppersum. Bekijk het complete programma op www.bna-onderzoek.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel