Waarde Nederlands vastgoed in 2011 met 17 miljard afgenomen

donderdag 2 februari 2012
timer 2 min
De totale waarde van het Nederlands vastgoed is in 2011 met 17 miljard gedaald.  Dat concludeert onderzoeksbureau Calcasa . De analyse omvat de bestaande koopwoningen en commercieel vastgoed met een oppervlakte boven de 200 vierkante meter. Alle typen vastgoed zijn in waarde gedaald: woningen (-1,3%), kantoren (-1,9%), winkels (-5,9%) en bedrijfsruimten (-3,5%). 

Lancering nieuwe prijsindexen

Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed, heeft in samenwerking met PropertyNL, de marktleider op het gebied van commerciële vastgoedinformatie, nieuwe prijsindexen ontwikkeld voor commercieel vastgoed. De indexen zijn de eerste in Nederland die volledig gebaseerd zijn op gerealiseerde transacties en niet op taxatiewaarden.

Calcasa berekent vanaf nu elke kwartaal huurprijsindexen voor kantoren (OPI: Office Price Index), winkels (RPI: Retail Price Index) en bedrijfsruimten (IPI: Industrial Price Index), die in zowel het PropertyNL magazine als het Calcasa WOX kwartaalbericht zullen worden gepubliceerd.

Prijsontwikkeling kantoren onder druk

De Calcasa PropertyNL OPI laat sinds 2009 een dalende trend zien. In de tweede helft van 2011 is deze daling toegenomen. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2010 is de gemiddelde huurwaarde van kantoren in het vierde kwartaal 2011 met 1,9% gedaald tot €132 per m2. Sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 is de Calcasa PropertyNL OPI zelfs gedaald met 3,3%. Corrigeren we voor de inflatie over de afgelopen drie jaar dan is de daling 8,7%. Eventuele incentives worden nog niet meegenomen in de index berekening en het betreft kantoren met een oppervlakte boven de 200m2.

Prijsontwikkeling winkels en bedrijfsruimten nog meer onder druk

Vergelijken we de recente prijsdalingen van kantoren met die van winkels (RPI: Retail Price Index) en bedrijfsruimtes (IPI: Industrial Price Index) dan blijken deze prijsdalingen nog groter te zijn. Beide sectoren kregen afgelopen jaar een harde klap te verwerken, met dalingen van 3,5% voor de bedrijfsruimtes en 5,9% voor de winkels (met een oppervlakte boven de 200m2).

www.calcasa.nl

Meer weten? Download hier de volledige kwartaal rapportage (20 pagina's).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel