VROM inspecteert binnenklimaat
VROM liet onderzoek doen en concludeert dat nieuwbouwprojecten onder de maat scoren op het gebied van geluid en ventilatie. Het is tijd voor maatregelen.
De GGD deed een aantal jaren geleden ook onderzoek in Gelderse scholen en kinderdagverblijven. Daaruit bleek eveneens dat het vaak slecht is gesteld met de luchtkwaliteit. Daar is soms iets aan te doen door vaker te luchten, maar zeker in de wintermaanden is dat vanwege de kou die binnenkomt niet echt een optie. Een ingrijpende verandering van het ventilatiesysteem in de school is vaak de enige oplossing om het probleem bij de bron aan te pakken. Maar in veel gevallen laat een renovatie nog lang op zich wachten.VROM-inspectie liet ook onderzoek doen, maar dan onder 52 bouwprojecten bij twintig gemeenten. Ingenieursbureau Cauberg-Huygen voerde het onderzoek uit. Bij de meeste woningbouwprojecten wordt de maximale eis voor het geluidsniveau (30 decibel) overschreden. Bij scholen is dat bij 50 procent het geval. Ventilatie-installaties worden veelal vanwege het geluid niet volledig opengezet. Vaak kan met opnieuw inregelen aan het Bouwbesluit voldaan worden.
Geen eisen gesteld
Het merendeel van de Programma`s van Eisen (pve`s) blijkt uit onderzoek van Caubergh-Huygen geen omschrijving te bevatten van ventilatie, energiezuinigheidsmaatregelen, geluid en temperatuuroverschrijving. In de pve`s waar deze punten wel genoemd worden, blijven de eisen globaal en ontbreken meestal prestatie-eisen. Bij controle blijkt dat de toe- en afvoercapaciteit van ventilatiesystemen veelal niet aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit komt mede doordat ventilatieberekeningen niet altijd aan het Bouwbesluit getoetst worden.
Luchtbehandelingskasten
De provincie Gelderland pakt de problemen in scholen met onder andere luchtbehandelingsapparatuur aan. Tijdens een congres van de GGD zagen medewerkers van de afdeling luchtkwaliteit een apparaat dat de lucht behandelt. Programmamanager luchtkwaliteit Theo Heinink: ‘De resultaten waren zo veelbelovend, dat we besloten het systeem te gaan testen in een schoolgebouw in Beusichem, gemeente Buren. Deze winter hebben we luchtbehandelingsapparaten geplaatst en een week gemeten met de apparatuur aan en een week met de luchtbehandeling uit. De ervaringen zijn zo positief, dat we ook in de zomermaanden gaan testen. De omstandigheden zijn dan anders.’ De Universiteit Arnhem-Nijmegen leidt het onderzoek. Er is een begeleidingsgroep met onder andere de GGD als lid.
De provincie bepaalt aan de hand van de resultaten wat er verder gebeurt: ‘Schoolgebouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. We zullen ze in ieder geval via ons platform lucht informeren over de resultaten. Dat doen we waarschijnlijk in september of oktober.’
Hulpmiddelen NEN
Een handig hulpmiddel in de strijd tegen een slechte luchtkwaliteit in met name scholen is NPR 1090:2009 ‘Ventilatie van schoolgebouwen - Voorbeelden van oplossingen voor schoolgebouwen’. Deze Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) geeft aanwijzingen voor en voorbeelden van ventilatievoorzieningen in scholen. Hoewel voor ventilatie aan de eisen van het Bouwbesluit 2003 behoort te worden voldaan, is het voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit niet altijd een garantie voor een goed binnenmilieu in klaslokalen.
Verder zijn begin 2010 twee nieuwe normen verschenen voor binnenluchtmetingen. In de normenreeks ISO 16000 'Indoor air' zijn twee nieuwe normen gepubliceerd. Deze normen beschrijven het effect van absorberende bouwmaterialen op de vermindering van verontreinigingen in binnenlucht. Het betreft hier de reductie van formaldehyde en overige vluchtige organische stoffen. De twee nieuwe normen zijn:
- NEN-ISO 16000-23 'Beoordeling van de vermindering van de formaldehydeconcentratie door absorberende bouwmaterialen'
- NEN-ISO 16000-24 'Beoordeling van de vermindering van vluchtige organische verbindingen (behalve formaldehyde) door absorberende bouwmaterialen'
Reactie toevoegen