Vrije val kantorenmarkt dreigt

woensdag 4 april 2012
timer 3 min
De omvang van de leegstand in de kantorenmarkt is alarmerend. De laatste cijfers voorspellen een groei tot 10 miljoen vierkante meter binnen vijf jaar. Er zijn verkennende gesprekken gevoerd met onder andere de Nederlandse Vereniging van Banken en de Kantorentop over vorming van een fonds waaruit panden kunnen worden opgekocht. Dit om een vrije val van de markt te voorkomen. Dat zegt het H-team in een recente publicatie (1).

De leegstand is hardnekkig en trekt een wissel op het uithoudingsvermogen van publieke en private partijen. Zij krijgen een ongekende waardedaling van het onroerend goed voor de kiezen en de vraag is of de markt zich, net als na andere crises, zal herstellen.

 

Demografie

Herstel wordt immers niet alleen door de economie bepaald, maar ook door de demografie: de bevolking groeit de komende decennia lang niet meer zo hard als in de afgelopen periode. Ook het nieuwe werken, wonen en winkelen speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Duidelijk wordt ook dat het jaar 2012 zal zorgen voor nog meer problemen omdat veel vastgoed aan herfinanciering toe is en de leegstand van winkels alleen nog maar lijkt toe te nemen. Het CPB verklaarde bovendien onlangs dat Nederland officieel met een tweede financiële dip te maken heeft en een directeur van de Centrale Bank waarschuwt zelfs voor een komende derde dip die veroorzaakt wordt door het vastgoed.

 

Grootschalige sloop

Grootschalige sloop is onvermijdelijk, schrijven Duco Stadig en Rudy Stroink in een opiniestuk in het Financiële Dagblad van 25 november 2011. Sloop in combinatie met fondsvorming voorkomt dat de markt in een ordeloze spiraal naar beneden keldert en de monumentale en karakteristieke gebouwen in haar val meesleurt. Er is regie nodig.

 

De leden van het H-team beschouwen de provincies als de meest geschikte kandidaat om een variant op de Ruimte-voor-ruimteregeling te ontwerpen, waarbij een partij voor elke twee vierkante meter kantoor die hij sloopt er eentje nieuw mag bouwen op daar toe aangewezen locaties. De lege voorraad neemt dan langzaam af en de markt hoeft niet op slot.

 

Sleutelpositie in herbestemming

De gemeenten hebben een sleutelpositie in herbestemming. Zij kunnen veel meer dan zij denken. Vanuit deze overtuiging heeft het H-team in nauwe samenwerking met het Nationaal Programma Herbestemming een aantal praktische zaken in gang gezet om de gemeenten te informeren over hun (nieuwe) mogelijkheden, zoals de Leegstandswet (VNG-handreiking), hen te sterken in het debat (via de Argumentenkaart) en om onderlinge uitwisseling te bevorderen (via de samen met Architectuur lokaal georganiseerde Community of Practice, vanaf maart 2012 te downloaden in de Appstore).

 

Noot

1. Vanuit het architectuur- en monumentenbeleid is herbestemming benoemd tot peiler voor het Rijk. Daartoe is een Nationaal Programma Herbestemming ingesteld van waaruit het H-team is geïnstalleerd. Het H-team bestaat uit Duco Stadig (voorzitter), Jean Baptiste Benraad, Arno Boon, Helen van Duin, Wessel de Jonge, Marinke Steenhuis en Rudy Stroink. De Rijksadviseur

voor het Cultureel Erfgoed, Wim Eggenkamp, is q.q. agendalid.

 

Meer weten over herbestemming? Download hier recente visierapport van het H-team, ingesteld in het kader van het het Nationaal Programma Herbestemming.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel