Vraag 6: Ruimte reserveren voor groei parkeerbehoefte
Dick van Veen
Zoals ik al eerder zei: zorg in een wijk voor voldoende (ruimtelijke) flexibiliteit. Op die wijze heb je speelruimte in een later stadium. Bij jaren ’70 wijken zie je dit nu misgaan. Hier is toentertijd alle ruimte uitgeven; elke vierkante meter is bestemd. Nu het autobezit stijgt ontstaan de problemen. Er is simpelweg geen ruimte om iets te doen. In dit soort wijken zul je hiervoor eerder moeten zoeken naar benuttings-, beprijzings- en beïnvloedingsmaatregelen.
In bestaande wijken is het lastig om nu nog ruimte te reserveren voor de toekomst. Bij nieuwe wijken of in- en uitbreidingsprojecten biedt het flexibel inrichten van de openbare ruimte mogelijkheden om ook in de toekomst de auto een goede parkeerplek te bieden. Dit moet vastgelegd worden in het bestemmingsplan, zodat tijdelijk groen later aangepast kan worden in parkeerruimte zonder dat de totale ruimtelijke kwaliteit achter blijft. Het is dan ook van belang dat nu al nagedacht wordt over de financiële dekking hiervan.
Liesbeth Brink
Er zit er ruimte in dubbelgebruik, of in techniek: installeer parkeersystemen zodat je twee auto’s boven elkaar kunt stallen binnen 2,5 meter hoge parkeergarages. Parkeer of reserveer ruimte op eigen terrein en geef individuele of collectieve keuzevrijheid voor de toekomst. Zoals garages nu vaak gebruikt worden als berging of hobbyruimte zullen ze bij veel parkeerdruk in de toekomst weer gewoon als garage gebruikt worden.
Ik ben kritisch over inzet van groen. Openbare ruimte reserveren voor toekomstige parkeerdruk ligt misschien voor de hand, maar gevolg is wel dat de aantrekkelijkheid van de woonomgeving onder druk komt te staan. Groen, verblijven en spelen worden dan ingewisseld voor een extra geparkeerde auto, dat is geen aantrekkelijk toekomstperspectief.
Bas Liesker
Ik neem een ander standpunt in. Ten aanzien van de toekomstbestendigheid van een wijk ben ik geneigd om te antwoorden dat wijken (ook in de toekomst) parkeerbestendig zijn als je maar voldoende expansie-ruimte inbouwt. Zo kan een plantsoentje bijvoorbeeld heel makkelijk ingewisseld worden voor een parkeerpocket enzovoorts. Het gevolg hiervan is dat er in een wijk iedere keer weer net zoveel auto's worden geparkeerd als erin passen. Dus dat wordt dweilen met de kraan open. Eigenlijk zouden we het probleem moeten omdraaien met de vraag: ‘Hoe creëren we ruimte in het hoofd van de autogebruiker om een wijk (ook in de toekomst) parkeerbestendig te maken.
Ruud van Trijp
Belangrijk is dat je je niet vastlegt in je keuzes en dat je ook de gebruikers niet vastlegt. Dat doe je door iets te maken dat kan meeveranderen, door te sturen op dubbelgebruik en door gebiedsgericht te denken. Gebouwde parkeervoorzieningen kunnen niet meegroeien. Wat wel kan is van meet af aan ruimte vrijlaten om verderop in de tijd alsnog parkeervastgoed toe te voegen, en/of casco’s zo te ontwerpen dat ze in de loop van de tijd dienst kunnen doen als parkeervoorziening.
Transformeerbaar van vastgoed kan een tweede, derde en vierde leven aangaan, afhankelijk van wat de wijk op een bepaald moment nodig heeft. Hoe beter de functiemix in een gebied, hoe meer er wordt bewogen en hoe beter het parkeerareaal kan worden benut. Met dubbelgebruik kun je de bezettingsgraad hoog houden gedurende de hele dag. Een slimme functiemix vanaf dag één – en er op blijven sturen in de jaren daarna – verbetert de doelmatigheid en exploiteerbaarheid van parkeervoorzieningen en zo blijft de overlast beperkt.
Parkeren is een gebiedsding, dus zorg dat alles wat je bouwt iets doet voor het hele gebied, niet voor een selecte groep voordeuren. Maak parkeervastgoed altijd geschikt voor openbaar gebruik.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reacties op vraag 1: Oorzaken parkeerproblemen
Bekijk ook de reacties op vraag 2: Parkeerproblemen nieuwbouwwijken
Bekijk ook de reacties op vraag 3: Oplossingen in bestaande context
Bekijk ook de reacties op vraag 4: Financiering parkeren in woonwijken
Reactie toevoegen