Vraag 5: Voorbeeldprojecten nieuwe gevelgeneratie

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
5. Is de nieuwe gevelgeneratie nog toekomstmuziek, of inmiddels realiteit? Is het antwoord op die vraag ja, zou je een of twee bijzondere voorbeeldprojecten kunnen noemen (en kort beschrijven)?

Paul de Ruiter

Ja. Op dit moment zijn wij bezig in Amsterdam met een gevel voor het duurzaamste viersterrenhotel van Europa. Dit hotel heeft een nieuwe generatie gevel die klimaat- en klantactief is en in een zeer belangrijke mate bij gaat dragen aan de energieneutraliteit van het hotel.

 

 

Bert Lieverse

De startpunten zijn zichtbaar. Projectteams ontstaan, Innovatie ‘communities’ worden gevormd. De gevelconstructie van het Radix-gebouw (Wageningen UR Plant Sciences Group), van DP6 architectuurstudio en Alvema is een voorbeeld. Het energetische gevelsysteem van een woonflat in Zeist (architect Paul de Roos en gevelbouwer Kremers Aluminium) is een voorbeeld in de bestaande bouw, net als de renovatiefilosofie Groennoveren van gevelbouwer De Groot en Visser, een duurzaam concept voor geïntegreerde gevelrenovatie.

De sectororganisatie VMRG gaat in deze filosofie voor door zich te ontwikkelen in een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, certificatie-instellingen, nationaal en internationaal en dankzij de integratie van Slimbouwen® in dit netwerk komen andere experts en disciplines in de samenwerkingsvorm terecht zoals architecten.

 

Nico Kremers jr. 

Ik wijs net als Lieverse op het Radix-gebouw als voorbeeldproject. Hier zijn verwarming en koeling van het gebouw geïntegreerd in het geveldetail waardoor de gebruiker per kantoorruimte zelf invloed heeft op het binnenklimaat, decentraal gestuurd dus. Het gehele gebouw wordt op een constante temperatuur gehouden door de betonkernactivering.

 

Chris Geurts

Zoals ook nu er niet gesproken kan worden van één soort gevel, zal dat in de toekomst ook niet zo zijn. Zo gauw nieuwe technieken beschikbaar komen zullen die door ontwerpers worden opgepakt, dat was zo in het verleden, dat is nu zo, en dat zal zo blijven. Dat betekent ook dat de gevel van de toekomst uit een breed pallet aan oplossingen zal blijven bestaan. Een deel van dat palet is er natuurlijk al, denk aan multifunctionaliteit in gevels. Een mooi voorbeeld is de gevel van het conservatorium in Amsterdam, van architect Frits van Dongen, waarin verkeersruimtes, akoestische scheiding en een creatieve wijze van lichtinval zijn gecombineerd in de gevel, maar ook toepassing van nieuwe technieken, zoals bij de Hogeschool InHolland in Delft, waar een vinding van de hogeschool zelf is geïntegreerd in een van de gevels. Dat laatste is een mooi voorbeeld van een verrassende samenwerking van disciplines en een opdrachtgever die het lef heeft het te proberen.

 

Tillmann Klein

Het pad naar de toekomst verloopt in kleine stapjes en feitelijk zijn er veel nieuwe gebouwen die ik om verschillende redenen bewonder. Maar ik wil een speciaal project vermelden, waar wij met de Façade Research Group bij betrokken zijn. Next Active Façades is een aanpak om installatie-geïntegreerde gevels te maken.

Het project werd geïnitieerd als een samenwerkingsproject tussen Alcoa Architectural Systems, Somfy, TROX/FSL en de Faculteit van Bouwkunde, TU Delft. Samen bestrijken deze partijen een breed kennisgebied en bieden zij alle componenten die noodzakelijk zijn voor installatie-geïntegreerde gevels in de bouw. ALCOA levert samengestelde ‘curtain wall’-gevelsystemen. TROX/FSL heeft een uitgebreide portefeuille met gedecentraliseerde componenten, van eenvoudige geïntegreerde ventilatie-units tot ‘all in one’ componenten voor verwarming, koeling en warmtewisseling. Somfy bouwt zonweringssystemen en ‘control units’ en de TU Delft speelt de rol van strategische sturing van het project.

Het is een nieuwe marktbenadering die het gat tussen de disciplines overbrugt. Het project is gepresenteerd op de Provada 2010 in Amsterdam en zal naar verwachting binnenkort in een bouwproject gerealiseerd gaan worden.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reacties op vraag 1: Gevels van de toekomst

Bekijk ook de reacties op vraag 2: Materialen, productietechnieken en constructiemethoden voor nieuwe generatie gevels

Bekijk ook de reacties op vraag 3: Rol Cradle-to-Cradle bij materialisering

Bekijk ook de reacties op vraag 4: Gevolgen instroom nieuwe generatie gevels voor ontwerp

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel