Vraag 5: Passief renoveren de standaard?
Andries Laane
Van dit kabinet verwacht ik niks. Rutte gaat voor individuele vrijheid. Eisen stellen aan bestaande gebouwen past helemaal niet in dat beleid - hoe onredelijk het ook is, vanuit milieuoverwegingen, dat je een bestaand, lek gebouw tot in lengte van dagen mag blijven door exploiteren. Individuen die proberen hun eigen levensgenot te maximaliseren (dé drijfveer achter het ‘markt’denken) zullen nooit voor de langere termijn kiezen - die voor de wereld goed is. Dan zal altijd het argument zijn: waarom ik en de rest niet? Passief renoveren zou dus opgelegd moeten worden vanuit een collectieve keus gebaseerd op verantwoordelijkheid voor de toekomst. Dat lijkt nog ver weg. Woningbouwverenigingen en pensioenfondsen lijken me de enige partijen met een ingebouwd lange termijn belang die voor investeren in passief zullen kiezen. Als ze tenminste de lagere gebruikskosten deels zelf kunnen incasseren. Voor particulieren met een lange scope (het huis als pensioenopbouw) geldt hetzelfde. Ook die hebben een lange termijn belang. Maar dat zijn de uitzonderingen; er moet nog heel veel ‘omdenken’ worden gepropageerd. Nu is het nog zo dat de waardeverhoging van een passief gerenoveerd pand door een makelaar absoluut niet op waarde wordt geschat. Als je een grachtenpand passief maakt, komt de makelaar met een waardedaling vanwege de afgenomen oppervlakte! De markt waardeert de langere termijn niet (voldoende).
Casper Heine
Ik verwacht niet dat passief renoveren de standaard gaat worden. Ik verwacht wel dat we steeds meer richting energie neutrale woningen zullen gaan. Passief renoveren is één van de manieren om dat te benaderen, maar zeker niet de enige. Vergeet ook niet dat de EPC berekeningen vooralsnog de standaard zijn waarmee iedereen vertrouwd is. Deze rekenmethode is echter anders dan de passiefhuis rekenmethode (Passive House Planning Package - PHPP). Ik verwacht wel dat componenten uit de passiefhuis renovatie in de nabije toekomst standaard gaan worden. Met name het vernieuwen van de gebouwschil heeft meerdere voordelen. Een nieuwe schil geeft naast een verbetering van comfort, geluidswering en energiezuinigheid ook een esthetische verbetering. Deze heeft daardoor ook een positieve invloed op de beleving van de woning en die van de totale wijk. Het bespoedigen van hoogwaardige renovatie zal volgens mij toch voornamelijk moeten gebeuren via stimulatie door de overheid. Subsidies of verlaging van belastingen zou mensen over de streep kunnen trekken. Verhoging van de hypotheekgrens is ook een idee. Mensen hebben tenslotte een lagere energierekening en kunnen wellicht meer geld besteden aan de hypotheek.
Arjan Vellekoop
Ik weet niet of passief renoveren dé standaard gaat worden, maar ik ben er wel van overtuigd dat renoveren in de toekomst steeds duurzamer zal gaan. In de ons omringende landen als Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen en zelfs landen in het voormalige Oostblok wordt Passief Bouwen en Passief Renoveren al veel meer toegepast. In sommige delen van Oostenrijk, zoals in Karinthië, is het zelfs al bij wet geregeld. De PHPP (Passive House Planning Package) is een internationale standaard aan het worden, terwijl Nederland nog steeds vast houdt aan de EPC. Maar de EPC zegt niets over het energieverbruik van een woning. Het is een rekentrucje waarmee je goed kunt scoren door een schakelkastje in je installatie te veranderen zonder dat je minder energie gaat gebruiken. De PHPP is veel duidelijker: 25 kWh/m² per jaar voor gerenoveerde woningen en voor nieuwbouw 15 kWh/m². Dat zijn normen waar niet mee te sjoemelen valt.
Chiel Boonstra
Trecodome verwacht dat passief renoveren internationaal de standaard gaat worden. Ook bij belangrijke Nederlandse marktpartijen zijn al bewegingen in deze richting waar te nemen. Praktijkervaringen leiden ertoe dat vanuit bewoners- en gebruikerskant de vraag gaat toenemen. De Nederlandse overheid zou de energielabels moeten herijken.
Peter den Biggelaar
Er gaan steeds meer stemmen op om de bestaande voorraad versneld aan te pakken en ook meteen goed (energieneutraal?) De aannemers uit de nieuwbouwwereld richten zich op de bestaande voorraad vanwege de teruglopende nieuwbouwproductie. Er wordt gezegd dat die bestaande voorraad uit veel gelijksoortige woningen bestaan die zich daarmee uitstekend zouden lenen voor een ‘lopende band’-aanpak; stampen dus, zoals men in de nieuwbouw gewend is en daar kan dat ook. Bij renovatie is echter geen sprake van serieproductie! Schijn bedriegt! Achter de deuren van die ogenschijnlijk gelijkwaardige woningen wonen mensen. Elk met zijn eigen specifieke omstandigheden, woningaanpassingen et cetera. En het ene complex is het andere niet. Het blijft dus maatwerk. Als men dat goed beseft, is een grootscheepse aanpak wel mogelijk.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 1: Wat en waarom passief renoveren?
Bekijk ook de reactie op vraag 2: Belangrijkste maatregelen en ingrepen
Bekijk ook de reactie op vraag 3: Type en selectiecriteria
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Belemmeringen in de praktijk
Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice and lessons learned
Reactie toevoegen