Vraag 4: Gevolgen instroom nieuwe generatie gevels voor ontwerp

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
4. Wat zijn de gevolgen van instroom van de nieuwe generatie gevels voor het ontwerp door de architect, voor de productie- en bouworganisatie? Gaat de rol van de gevelbouwer veranderen? Stimuleert deze ontwikkeling D&B-achtige samenwerkingen/contracten?

Paul de Ruiter

De architect zal in belangrijke mate steeds interactiever de gevel moeten gaan ontwerpen. Daarmee moet hij kennis van alle partijen inbrengen, ook van de bouwer en gevelbouwer. De D&B kan een goede basis vormen om dit interactieve ontwerpproces te faciliteren.

 

 

Bert Lieverse

De gevelindustrie zal zich ontwikkelen tot een zelfstandige sector met een eigen opgaaf en identiteit. Alle esthetische en technologische kwaliteiten worden door een hoogwaardige groep van bedrijven gerealiseerd. Een volledige integratie van verschillende disciplines in samenwerkende teams van experts en bedrijven zal de opgaaf van de toekomst realiseren. De gevelbouwers worden multidisciplinaire teams van bedrijven. Ook vindt er projectongebonden samenwerking plaats. R&D steunt deze ontwikkeling en de resultaten gaan gepaard met een effectieve marketing en promotie. Door de verandering van de nu nog op projectniveau geregisseerde (bouw)partners naar ongebonden ontwikkelteams, productieteams en beheer is er continuïteit en dit rechtvaardigt investeren in samenwerking zonder dat er een bouwproject is. De organisatie van deze multidisciplinaire teams van experts en bedrijven is nieuw en anders dan de huidige organisatievorm van de bouw.

 

Chris Geurts

Het samenwerken in D&B-achtige contracten waarbij één centrale partij algehele verantwoordelijkheid draagt voor het bouwdeel gevel, bij voorkeur tot en met een lange periode in het gebruik, kan een grote stimulans zijn om een betere kwaliteit te realiseren. Duurzaamheid in de breedste betekenis zal dan het belang zijn van dene die de gevel realiseert, want de voordelen van een duurzame gevel komen dan ook bij die partij terug.

 

Tillmann Klein

Toenemende complexiteit qua techniek en integratie zal zeker van invloed zijn op de bouwmarkt. Het combineren van installaties en gevels is een veelbelovend veld. Traditiegetrouw worden deze disciplines ondergebracht bij verschillende bedrijven. Ik denk niet dat zij altijd fysiek gecombineerd zullen worden, maar het biedt op de markt bedrijfstechnisch en economisch veel mogelijkheden.

Volgens mij liggen hier volop mogelijkheden voor de architect. Iemand moet de leiding nemen en dat kan alleen de architect zijn, want hij is deskundig in het oplossen van complexe problemen met een flink aantal onbekende variabelen. Hij wordt de integrator van nieuwe technologieën en zal daarom moeten vertrouwen op het advies van een groeiend aantal adviseurs.

 

Chris Geurts

Ik denk niet dat architecten deze rol gaan vervullen. Dat impliceert dat je de eindverantwoordelijkheid voor het gerealiseerde product naar je toe trekt, en daar bemoeien architecten zich niet mee, ook niet bij de nieuwe contractvormen. Aanbieders die product en proces in een hand willen nemen, dat kan een gevelbouwer maar ook een aannemer zijn, die kunnen een dergelijke rol aan.

 

Nico Kremers jr. 

Ik benadruk het belang om elkaar in een vroeg stadium op te zoeken en een ander onderbouwd met een prestatiecontract. Zeker is wel dat de gevelbouwer als adviseur door de architect vroeger bij een project wordt betrokken. Prestatie contracten zullen belangrijker worden. Een goede ontwikkeling, want deze contracten bieden een goede basis om meer kwaliteit te waarborgen voor de opdrachtgever.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reacties op vraag 1: Gevels van de toekomst

Bekijk ook de reacties op vraag 2: Materialen, productietechnieken en constructiemethoden voor nieuwe generatie gevels

Bekijk ook de reacties op vraag 3: Rol Cradle-to-Cradle bij materialisering

Bekijk ook de reacties op vraag 5: Voorbeeldprojecten nieuwe gevelgeneratie

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel