Vraag 3: Verbreding van groen naar blauw.
Henk Vlijm
Men spreekt over groene daken terwijl de echte kansen vooral bij de daktuinen liggen. Veel daken zijn bijzonder geschikt om er een echte buiten-leef-ruimte van te maken, meervoudig grondgebruik, urban farming etc. De urbane mens wil toch meer groenbeleving hebben dan voorheen, hier liggen zeer veel kansen voor groene daken en daktuinen! Optigroen heeft in New York een mega-moestuin op een dak gerealiseerd en onlangs de allereerste dakmoestuin in Nederland, op het Schieblock in Rotterdam waarmee blijkt dat de interesse zeer zeker aanwezig is.
Barry de Vries
Ik vind het een interessante leuke ontwikkeling. Natuurlijk zijn er altijd nog vragen hoe dit het best vormgegeven kan worden, maar die zijn oplosbaar. Kern van de vraag is wat mensen uiteindelijk willen met hun dak. Hoe willen ze deze extra ruimte benutten? Urban farming op daken is voor mij vergelijkbaar met een volkstuin naast de deur, of beter gezegd op het dak, een stuk extra tuin, maar dan zonder de reistijd naar de volkstuin ergens aan de rand van een stad. In dat licht is er zeker toekomst voor. Op korte termijn is het volgens mij nog niet zo makkelijk om hier een winstgevende onderneming van te maken, maar de eerste pogingen worden al wel gedaan en dat is lovenswaardig. Water op daken zijn volgens mij minder kansrijk. Naast de angst voor op lekkage, kan het grote gewicht voor veel bestaande gebouwen problematisch zijn. Desalniettemin denk ik dat er altijd wel mensen zijn die dit interessant vinden, maar ook hier is de vraag met wat voor een doel wil je het extra water op je dak hebben? Zodra mensen daar een voor hen passend antwoord op geven zoals bijvoorbeeld een viskwekerij, komen er ook meer waterdaken.
Daan de Leeuw
Er ligt een enorme kans om groene daken en zonnepanelen te combineren. Ten eerste zal het rendement van de zonnepanelen toenemen door de lagere temperatuur op het groene dak. Ten tweede zullen in de schaduw van de panelen andere soorten zich vestigen waardoor een diversere vegetatie ontstaat. Ten derde is het groene dak als ballast te gebruiken voor de zonnepanelen, waardoor er niet zoveel stoeptegels omhoog hoeven te worden gebracht. Als we kijken naar de afgelopen jaren is urban farming sterk in opkomst. Op daken wordt het echter nog weinig toegepast. Veel daken in steden zijn niet geschikt om veel gewicht te kunnen dragen. Waar een sedumdak vaak wel mogelijk is wordt een moestuin of dakakker vaak te zwaar. De Dakdokters hebben verschillende manieren om dit op te lossen, bijvoorbeeld met een zwevende constructie die alleen de dragende muren belast. De investering liggen echter een stuk hoger dan bij een regulier groen dak.
Fred Tonneijck
Technisch is alles mogelijk; van zwemmen op het dak tot eten van het dak. De opkomst van stadslandbouw is niet te stuiten. Logisch dat ook groene gevels en daken in het vizier komen. We worden ons meer bewust van het belang van gezond eten en willen meer weten over de herkomst van ons voedsel. In Nederland woont nu al meer dan 70 procent van de bevolking in de stad.
Voedselproductie op het dak wordt een normale activiteit. Groene daken kunnen een mooie bijdrage leveren aan de eigen voedselproductie. Wat is er mooier dan uw zelf gekweekte groenten en kruiden direct te gebruiken bij een barbecue op het dak? Zelfs gehele dakmoestuinen behoren tot de mogelijkheden.
Daarbij kan het ook professioneel worden opgepakt omdat er lokaal een afzetmarkt is. De rijkere stedeling is bereid om 30 procent meer voor voedsel uit de directe omgeving te betalen. Voor de arme gezinnen betekenen dakmoestuinen een betere toegang tot kwalitatief goed voedsel waardoor gezondheidsproblemen zoals obesitas afnemen. Waar vraag is naar vers voedsel, volgt het aanbod automatisch. Verschillende winkels verkopen nu al voedsel van het dak.
Stadslandbouw op het dak werkt ruimtebesparend en voegt belangrijke functies toe aan tot nu toe ongebruikte ruimten. En de honingbij geniet mee van de stad en bestuift er de gewassen. Bij ecologisch beheer is stadshoning van betere kwaliteit en winstgevender dan die van het platteland.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom groene daken?
Bekijk ook de reactie op vraag 2: Wat zijn de nadelen?
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gaat vergroening dakenlandschap voorspoedig of traag?
Bekijk ook de reactie op vraag 5: Versnelde toename groendaken
Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned
Reactie toevoegen