Vraag 3: Digitale netwerken boven bedden en gebouwen

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
3. Stelt u net als de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg in het advies 'Perspectief op gezondheid 20/20' digitale netwerken boven bedden en gebouwen?

Jeroen Singelenberg

Inderdaad is in de woonservicegebieden gebleken dat het organiseren van een dekkend en samenhangend netwerk in het aanbod van zorg en welzijn de maatregel is waarvan de meeste effecten verwacht worden op het langer zelfstandig wonen. Daarnaast zijn aanpassingen in de woningen zelf van belang. 

 

 

Bob Bergkamp

Ik ben enthousiast over digitale netwerken, die kunnen een belangrijke rol spelen in zelfstandig wonen. In Breda zijn we op dit terrein bezig om met maatschappelijke partners te kijken hoe ICT als ‘enabler’ voor woon-, zorg- en welzijnsdiensten kan helpen om mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Maar in digitale netwerken kun je niet wonen. Daarom is het van belang dat lokale overheden zich richten op een adequate aanpak van wonen, welzijn en zorg. Dus zorgen voor voldoende geschikte woningen voor mensen met een beperking, een toegankelijke woonomgeving, een goede zorg- en sociale infrastructuur. Veel gemeenten hebben een dergelijk beleid; ze ontwikkelen woonzorgzones (woonservicewijken). In Breda doen we dat al jaren in het kader van het programma Geschikt Wonen voor Iedereen (GWI).

      

Candice de Rooij 

Ik ben net als Bergkamp van mening dat digitalisering ingebed moet worden in een breder programma. Een digitaal netwerk in een woning of gebouw kan mensen helpen. Het kan mensen vanuit hun woning helpen om kennis op te bouwen, bredere contacten met bijvoorbeeld lotgenoten te leggen, maar ook activiteiten die lichamelijk belastend zijn vervangen (bijvoorbeeld digitaal contact met een specialist). Daarnaast kan domotica het gevoel van veiligheid vergroten. Maar een digitaal netwerk vervangt het intermenselijke contact niet. Het fysieke contact zit hem in een goede buurt, want niet alle zorg kan je digitaliseren.

 

Marianne Groen

Ik verwacht dat het belang van (digitale) netwerken toe zal nemen. Het zijn, om in de symboliek van Venhoeven te blijven, als het ware de grote coronaire vaten van de wijk.  Vooral het slim verbinden van de mantelzorgnetwerken en netwerken van professionals en andere dienstverleners zullen zorg en diensten efficiënter verleend kunnen worden. Dit vergroot de mogelijkheden om zorg in de thuissituatie te verlenen en langer thuis te wonen. Dat stelt ook eisen aan de woningtypologieën. Woningen moeten geschikt zijn voor meerdere doelgroepen.

 

Piet Oskam

Ik wil kanttekeningen plaatsen bij digitalisering in de zorg. Een domotica-apparaat hangt misschien wel boven het bed, maar het bed gaat boven de domotica. Nieuwe hometechnologie biedt heel veel oplossingen, maar vaak zonder dat er een probleem is. Daarom is er sprake van een grote mate van onderbenutting van domotica; de techniek kan veel meer dan de mate waarin het wordt benut. Intussen kan nieuwere zorgtechnologie belangrijk bijdragen aan een gevoel van veiligheid en kan het de toegankelijkheid van zorgdiensten vergroten. Domotica vraagt vooral realisme, minder idealisme.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reacties op vraag 1: Van zorg naar preventie

Bekijk ook de reacties op vraag 2: Een duurzame, gezonde en actieve stad

Bekijk ook de reacties op vraag 4: Zorggerelateerde gebouwen als onlosmakelijk onderdeel van stad of wijk

Bekijk ook de reacties op vraag 5: Uiteenvallen ziekenhuizen in fragmenten

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel