Vraag 2: Verdwijnt C/PO na de crisis?
Joost Versluijs
We komen decennia van projectmatige woningbouwindustrie, gericht op het produceren van grote aantallen. De markt is nu heel hard aan het leren om het proces om te keren. Van grote series van hetzelfde naar kleine series en unieke producten tegen concurrerende prijzen en optimaal afgestemd op de woonwensen van de individuele consument. Deze weg is ingeslagen en C/PO zal naar mijn mening een steeds groter deel uitmaken van de woningmarkt, ook na de crisis.
Marcel Kastein
Ik ben ervan overtuigd dat C/PO niet verdwijnt als de crisis over is. Ook in betere tijden zullen er veel mensen zijn die het liefst op hun eigen kracht vertrouwen en zelf hun woning of project willen realiseren.
Maarten Min
De consument emancipeert en geeft de mogelijkheid tot ‘eigenbouw’ niet snel meer uit handen. C/PO zal een vaste plaats veroveren, naast alle andere mogelijkheden.
Piet Colpaart
C/PO zal niet snel meer verdwijnen. De politiek is positief, want luistert naar wat burgers willen. De C/PO-er pakt z’n kansen. Hij overlegt zelf met een architect, aannemer, gemeente et cetera. Hij kiest voor een energiezuinige woning, een onderhoudsarme woning - hij beslist het allemaal zelf en beseft ook dat hij veel meer waar krijgt voor zijn geld. Maar er zitten ook risico’s aan C/PO. Risico’s die overigens goed te managen zijn, mits de C/PO-er de beschikking heeft over een aantal faciliteiten (zoals voorfinanciering, achtervang, communicatieplatform en professionele begeleiding). C/PO initiatieven sneuvelen vaak door het ontbreken van deze faciliteiten.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 1: Animo voor C/PO
Bekijk ook de reactie op vraag 3: Wat frustreert C/PO?
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Cradle to Cradle en C/PO
Bekijk ook de reactie op vraag 5: Succes C2C en C/PO
Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned
Reactie toevoegen