Vraag 2: Upgradingstraject woningbouwcorporaties
Jan Kees Gijsbers
We hebben een selectie gemaakt naar bouwjaarklasse en constructie-opbouw. De complexen die aan bepaalde voorwaarden ten aanzien van het risico op branddoor-of -overslag voldeden zijn nader onderzocht.
Margriet Reijnders
Allereerst hebben we uitgezocht wat de minimale eisen zijn waaraan een woning en/of woongebouw moet voldoen en waar onze verantwoordelijkheid ligt. Vervolgens hebben we een lijst opgesteld met kritische factoren, zoals doorvoeringen, deuren, vluchtwegen en zo voorts. We hebben een eerste inventarisatie laten uitvoeren, een steekproef bij vijftien complexen, om een globaal idee te krijgen hoe we er voor staan qua brandveiligheid. De gebouwen die na 2003 zijn gebouwd of gerenoveerd, hebben we uitgesloten van het onderzoek. Deze voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2003. Ook uitgesloten van het onderzoek hebben we de complexen die binnen drie jaar gerenoveerd gaan worden, omdat bij deze complexen de brandveiligheid op dat moment wordt meegenomen in de plannen. Op grond van de inventarisatie kwamen we tot de conclusie dat de eengezinswoningen voldoen aan de eisen. Bij de hoogbouw kwam bij een aantal complexen vooral de doorvoeringen als knelpunt boven water. Op grond hiervan hebben we de rest van onze hoogbouw laten onderzoeken. In totaal hebben we 45 complexen (circa 3000 woningen) geïnventariseerd. Dat is ruim 60 procent van het bestand.
Annegreetth Nijhof
Lefier is begonnen me een 10 procent inventarisatie om een goed beeld te krijgen van alle tekortkomingen in het woningbestand. Daarbij kijken we naar de BIO-onderdelen (bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch). Vandaaruit gaan we een plan de campagne maken welke woningen zeer risicovol zijn en op korte termijn aanpassingen nodig hebben (kans x effect = risico). Ook kijken we naar het risico op een brand/vastgoedstrategie met het wel/niet doen van (grote) aanpassingen. Waar mogelijk zullen we ook sterker gaan sturen op het betrekken van onze huurder bij het onderwerp veiligheid.
Rembrandt Bokdam
In samenspraak met woningbouwverenigingen stellen wij op basis van de regelgeving een beleid op. De ondergrens waar de gebouwen qua brandveiligheid tenminste aan moeten voldoen, staat daarin beschreven (minimaal bestaande bouw Bouwbesluit 2012). In sommige gevallen (bijvoorbeeld door de langere aanrijtijden van de brandweer) geven wij het advies om de extra voorzieningen of een hogere brandwerendheid aan te houden. In het beleidstuk is ook een hoofdstuk prioritering opgenomen. Omdat in geval van een groot en gevarieerd gebouwenbestand niet alle gebouwen kostentechnisch en tijdstechnisch tegelijk kunnen worden geïnventariseerd, is een risicoanalyse gemaakt voor de bestaande gebouwen om vast te stellen welke met de hoogste prioriteit dienen te worden aangepakt. Bijvoorbeeld woongebouwen waarbij de ontvluchting niet in orde is, waardoor risico bestaat op grote aantallen slachtoffers bij calamiteiten.”
Larson van Dijk
Over de aanpak van de corporaties? De corporaties kijken scherp naar de kosten voor woningverbetering. Die mogen niet te hoog zijn, want de woning wordt anders onverhuurbaar, omdat de klant uiteindelijk opdraait voor de investering. Daarnaast wordt er vooral gekeken naar de geldende eisen van nu. Er wordt vooralsnog minder gedaan met het voortschrijdend inzicht voor de komende verhoging van eisen ten aanzien van brand, akoestiek en energie.
Annegreeth Nijhof
Bij Lefier proberen we wel verder te kijken dan wet- en regelgeving. Soms zijn de regels namelijk niet voldoende om een brandveilige situatie te creëren. Kosten blijven een grote rol spelen en een goed contact voor overleg met de brandweer en gemeente is van belang. Uiteindelijk worden weloverwogen keuzes gemaakt, ons credo is niet voor niets ‘schoon, heel, veilig’.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 1: Woningbouwcorporaties en brandveiligheid
Bekijk ook de reactie op vraag 3: Uitbesteden onderzoek en herstelwerk
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Voorlopige conclusies
Bekijk ook de reactie op vraag 5: Herstel per woning
Bekijk ook de reactie op vraag 6: Brandveiligheidsniveau na herstel
Reactie toevoegen