Vraag 1: Waarom ketenintegratie?
Bob Gieskens
Vanwege de verwachte bijdrage aan het wegnemen van in-efficiency en faalkosten in het bouwproces, bijdrage aan betere kwaliteit, maar zeker ook omdat ketensamenwerking kansen biedt meer toegevoegde waarde aan klanten en eindgebruikers te bieden.
Cor Paauwe
De meeste bouwfouten ontstaan door tekeningen die op zich kloppen, maar onderling strijdig zijn. De perfectie van tekenwerk is enorm toegenomen. Beelden zijn overtuigender dan ooit. Toch zijn procedures om ze te checken beperkt tot een lichtbak of het met de hand digitaal plakken van de ene tekening in de andere. Wijzigingen werden soms zo laat doorgevoerd dat ze hoge kosten veroorzaakten. Met ketenintegratie gaan procedures gepaard die dit helpen voorkomen omdat checks deel uitmaken van de ontvangst van informatie.
Hans Wamelink
Al decennia spreken we over een versnipperd en niet geïntegreerd bouwproces, dat tot grote afstemmingsproblemen leidt, met nadelige gevolgen voor tijd, kosten en kwaliteit. Voor mij is het integreren van processen een belangrijke drijver voor verbeteringen. Ook ketensamenwerking kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van processen in de bouw. Het is belangrijk te constateren dat ketensamenwerking niet de enige oplossing is.
Stefan Schuwer
Door ketenintegratie kunnen we veel meer gebruik maken van kennis, ervaring en kracht van de verschillende bedrijven (adviseurs, bouwers, onderaannemers, leveranciers, vergunningverleners). De traditionele praktijk leidt te zeer tot een versnipperd proces; de overdracht van ene naar de andere partij gaat gepaard met verlies van informatie, commitment, en geest&visie. Iedereen trekt zich terug op zijn eigen eiland, en maximeert het eigen resultaat. Ketenintegratie kiest een andere weg. Doel is het vergroten van het totale resultaat, en iedereen krijgt een deel van dat resultaat.
Optimale ketenintegratie is natuurlijk ook dat de klant vanaf het begin een serieuze en gerespecteerde ketenpartner is, zodat we producten leveren die maximaal aansluiten bij de wensen van de klant.
Ruben Vrijhoef
De bouw excelleert traditioneel niet in leveren van hoge klantwaarde op een effectieve en efficiënte manier. Ketenintegratie is een middel om de van nature aanwezige fragmentatie en schuttingenmodel te verlaten, van initiatief tot beheer en onderhoud. Daarmee draagt ketenintegratie bij aan het realiseren van hogere waarde van het eindproduct voor de eindklant, dat bovendien op een productievere wijze wordt geleverd door betrokken partijen in de keten. Ketenintegratie leidt tot professionalisering van de bouwsector en van de wijze waarop zij haar producten voortbrengt voor haar klanten en de maatschappij.
Ronald Dielwart
Financiering wordt steeds moeilijker. Stichtingskosten zijn niet sluitend te krijgen. De bouw of renovatie van projecten wordt steeds minder voorspelbaar. Bestaande vormen van samenwerken leiden niet tot verlaging van faalkosten, reductie van verspilling en beheersing van risico's. Oorzaak is het gefragmenteerde bouwproces waar wantrouwen de boventoon voert. Door dit wantrouwen worden kosten gemaakt, in de vorm van controlerende zaken (bijvoorbeeld meer juristen). Resultaat: op alle plekken in het proces, van initiatief tot en met de exploitatie, botsingen die leiden tot waardevermindering voor de eindgebruiker. En uiteindelijk leren de betrokken partijen niet van elkaar. Voor een volgend project, zoeken we voor het grootste deel andere partijen en herhalen we ‘de rituele dans’. Ketenintegratie gaat over een geïntegreerde, projectongebonden samenwerking gebaseerd op zakelijk vertrouwen. Het ongebonden samenwerken, schept ruimte om met elkaar ambitieuze doelen te formuleren. Ambitieuze doelen die niet met traditioneel samenwerken te halen zijn, dwingen procesinnovatie af.
Het zakelijk gegronde vertrouwen wat partijen naar elkaar uitspreken, genereert een kostenbesparing die ingezet kan worden om bijvoorbeeld innovaties te betalen of zaken als duurzaamheid een goede plek te geven. De geïntegreerde samenwerking geeft de kans om projectmanagement zodanig in te vullen dat beslissingen worden genomen in het belang van de volledige levensduur van het vastgoed (Life Cycle), in plaats van beslissingen die niet verder reiken dan de verantwoordelijkheid van de projectmanager voor een bepaalde fase of onderdeel.
Hans Wamelink
Mijns inziens zijn er ook andere mogelijkheden tot een verbeterde samenwerking. Een belangrijk onderscheid dat bij ketensamenwerking wordt gemaakt is het feit dat over projecten heen wordt gedacht: partijen werken voor een langere tijd samen, als keten, voor meer dan één project. De gezamenlijke investering leidt onder andere tot kennisdeling en leereffecten die ten goede komen aan de keten bij de uitvoering van toekomstige projecten.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 2: Schaarse middelen en succesvol parkeerbeleid
Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verduurzamen parkeren
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Rol gemeenten en marktpartijen
Reactie toevoegen