Vraag 1: Waarom groene daken?
Henk Vlijm
De voornaamste reden om groene daken toe te passen ligt in de compensatie van gebruik van de groene ruimte voor bebouwing en waterretentie. Daarnaast leveren groene daken een bijdrage aan de biodiversiteit, luchtzuivering, heat Island effect vermindering, betere leefomgeving en koude-warmte regulatie op daken.
Barry de Vries
Ik denk dat je niet mag onderschatten hoe belangrijk de esthetische waarde en de gebruiksmogelijkheden voor ontspanning zijn. Daar zit met name bij particulieren vaak een grotere drive op om een groendak aan te leggen dan bijvoorbeeld luchtzuiverende werking.
Robert Smid
Omdat groene daken alleen maar voordelen kennen. Zowel bij de intensieve daken als bij de extensieve daken. Deze laatste groep kent de meeste voordelen met waterbuffering en vermindering van hittestress in de stedelijke omgeving. Maar ook neemt de opbrengst van zonnecellen toe als deze op een extensief groendak staan. De meeste mensen kennen de extensieve daken als Sedumdaken. Met intensief dakgroen voegen we echt iets toe aan de omgeving. Er komt een inrichting waar eerder alleen maar het zwart van dakleer te zien zou zijn geweest. Voor de projectontwikkelaar zijn dit relatief goedkope meters; zonder grondaankoop krijgt het plan een hogere kwaliteit. Beide vormen van dakgroen voegen economische waarde toe, maar ook dragen groene daken bij aan de meerwaarde van de omgeving, gezondheid en het leefmilieu. Onze VHG branchevereniging heeft op dit moment meerdere projecten lopen die deze meerwaarde aantonen.
Henk Vlijm
Des te dikker het systeem en des te hoger de vegetatie des te meer effect dit heeft op de waterhuishouding en hittestress.
Barry de Vries
Daken hebben jarenlang in Nederland een vrij monofunctionele taak gehad: Het beschermen van de ruimte daaronder tegen weer en wind. Dat is nog steeds de belangrijkste taak, maar je ziet in de stedelijke ontwikkeling dat steeds meer gestreefd wordt naar meervoudig ruimtegebruik. Dit is logisch omdat we zorgvuldig met onze ruimte om moeten gaan. Groene daken en inmiddels in het kielzog ook de groene gevels zijn een verdere integratie van verschillende functies waarmee we onze schaarse ruimte slimmer benutten. Hoewel groendaken een sterke manier is om de ruimte slimmer benutten is het wat mij betreft niet de enige oplossingsrichting, zo zijn bijvoorbeeld zonnepanelen of speeltuinen op daken vaak ook interessante mogelijkheden.
Daan de Leeuw
Het daklandschap wordt tot nu toe gedomineerd door kilometers grijs en zwart, afgewisseld met rommelig geplaatste zonnepanelen en airco-units. Dit daklandschap is qua klimaat het best te vergelijken met een woestijn. Er is geen leven. Groene daken vormen de eerste en gemakkelijkste stap om leven te brengen op daken. Groene daken bufferen regenwater, trekken vogels, vlinders en bijen aan en koelen gebouwen en de stad eromheen. Daarnaast zijn groene daken veel prettiger om naar te kijken. Denk aan alle scholen, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen waar mensen iedere dag uitkijken op een grindbak. Hier ligt een enorme kans!
Fred Tonneijck
In vergelijking met conventionele daken hebben groene daken enorme voordelen voor mens, milieu en maatschappij. Voor de burger wordt de kwaliteit van de leefomgeving beter doordat groene daken fijn stof verwijderen en tegenwicht bieden aan ongezond hoge temperaturen (het stedelijke hitte-eiland effect). Groendaken worden tot 40 graden minder warm. Tevens wordt de kans op natte voeten bij piekregens in de stad minder. Een groen dak houdt namelijk minstens 50 procent meer hemelwater vast dan een bitumen dak.
Henk Vlijm
Minstens 50 procent vasthouden is wel afhankelijk van welk systeem men gebruikt, er zijn ook systemen op de markt die dit niet eens halen! Daarnaast is niet alleen het bufferen van belang maar juist de waterafvoervertragende werking, de zogenaamde afvoercoëficent, hiermee kunnen waterschappen rekenen!
Fred Tonneijck
Groene daken geven daarbij de natuur terug aan de stad. Alle natuur die ooit weg is gehaald voor de aanleg van infrastructuur, wordt als het ware opgetild en krijgt een nieuwe plek op het dak. Groene daken vergroten de biodiversiteit en vormen broedplaatsen voor vogels, vlinders en bijen.
Henk Vlijm
Dit is te globaal, een eenvoudig sedumdak doet niet veel met biodiversiteit, het zijn juist de zogenaamde 'natuurdaken' waarbij meer dan alleen Sedums worden toegepast en daarnaast ook waterpoelen, boomstronken, zandvlaktes ingepast zijn.
Fred Tonneijck
De esthetische waarde van een groen dak is evident. De therapeutische invloed van natuur is al langer bekend en kan leiden tot de reductie van stress, verlaging van de bloeddruk, afname van spierpijn en een toename van positieve gevoelens. Een patiënt in een ziekenhuisbed herstelt sneller bij uitzicht op groen in vergelijking tot een kale gevel of een bitumendak. Dakgroen is een duurzame toevoeging aan gebouwen (cradle-to-cradle). Voor de gebouweigenaar is het gunstig dat de levensduur van een groendak minimaal een factor twee groter is dan van een bitumen dak. Het groendak heeft een isolerende werking. In de zomer leidt dat tot een besparing van energie door verminderd gebruik van air conditioning. In de winter wordt op stookkosten bespaard zodat uiteindelijk minder CO2 wordt uitgestoten.
Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.
Bekijk ook de reactie op vraag 2: Wat zijn de nadelen?
Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verbreding van groen naar blauw.
Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gaat vergroening dakenlandschap voorspoedig of traag?
Bekijk ook de reactie op vraag 5: Versnelde toename groendaken
Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned
Reactie toevoegen