Vorig jaar 37 slachtoffers bij woningbranden

dinsdag 22 juni 2010
timer 2 min
In 2009 vielen er 37 slachtoffers bij 34 fatale woningbranden.   

Bij 22 van deze branden was sprake van een niet-opzettelijke brandoorzaak. De belangrijkste oorzaken waren explosie, het in slaap vallen tijdens het roken en kortsluiting. De meeste dodelijke slachtoffers zijn kinderen van 10 jaar of jonger of ouderen in de leeftijd van 66 jaar of ouder.  

 

Dat staat in de rapporten van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) ‘Fatale Woningbranden 2009’ en ‘Fatale Woningbranden – Vergelijking tussen de jaren 2003, 2008 en 2009’. De staatssecretaris van  BZK heeft de beide rapporten – mede namens de Minister voor WWI – aangeboden aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) is content met de kabinetsreactie waarin wordt aangegeven dat men zich sterk wil blijven maken voor een goed brandpreventiebeleid.   

Oorzaken

Gegevens over de oorzaken, de omstandigheden en het verloop van woningbranden dragen bij aan de informatiebehoefte om het brandveiligheidsbeleid verder te kunnen verbeteren. Dit was aanleiding voor de betreffende ministeries om het NIFV opdracht te geven fatale woningbranden in te onderzoeken. De belangrijkste oorzaken van de 15 fatale woningbranden (van 7 woningbranden was de oorzaak niet bekend) waren explosie, het in slaap vallen tijdens het roken en kortsluiting. Bij het ontstaan van brand is er een sterke relatie tussen roken en schuimrubberhoudend meubilair en matrassen. De technische gebouwkenmerken, zoals installaties en materialen van bouwconstructies, hebben nauwelijks invloed gehad op de brandontwikkeling.

Kinderen en ouderen

De meeste dodelijke slachtoffers (60%) zijn kinderen van 10 jaar of jonger of ouderen in de leeftijd van 66 jaar of ouder. Veel van de dodelijke slachtoffers lagen (vermoedelijk) te slapen (72%). Verder was een deel van de dodelijke slachtoffers niet of beperkt zelfstandig mobiel (32%) waaronder jonge kinderen en bedlegerige personen. Bijna een kwart (23%) van de fatale branden vond plaats in een woning met een eenvoudige bouwconstructie, zoals een stacaravan of chalet.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel