Voorwaarden voor ontwikkeling Bellevue-locatie station Den Haag vastgesteld
Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat er plannen zijn om naast het station Den Haag Centraal en de Hoftoren een gebouw met twee torens te bouwen, waarin zowel woningen, voorzieningen en kantoorruimte worden gerealiseerd. Het project voegt kwaliteit toe rond het station en draagt bij aan een aantrekkelijk, levendig en leefbaar stadscentrum. Ook ontstaat er een betere verbinding tussen binnenstad en stationsgebied. De voorwaarden in het PUK zijn gebaseerd op bestaand beleid en er is specifiek gekeken wat op deze locatie nodig is.
Wonen, werken én voorzieningen
De gemeente wil dat in het gebouw gewoond en gewerkt kan worden én dat zowel de bewoners als de omgeving kunnen profiteren van nieuwe voorzieningen. Dit zorgt voor een leefbare omgeving. Van de woningen moet minimaal 30% sociale huurwoningen zijn. Ook stelt de gemeente dat er 28.000 m2 economische ruimte moet komen, aangevuld met maatschappelijke voorzieningen. Een openbaar toegankelijk atrium moet zorgen voor een tweede looproute van station naar het centrum. De gemeente stelt ook dat de ontwikkeling moet bijdragen aan de gemeentelijke duurzaamheidsdoelen en aan de mobiliteitstransitie. De monumentale gevel van het pand aan de Bezuidenhoutseweg 3 moet behouden blijven. Alle gemeentelijke kaders voor de ontwikkeling staan in het PUK.
Overwegend positief
Bij de eerste participatieronde die de initiatiefnemers organiseerden, waren de reacties in grote mate positief. Ruim 70% van de deelnemers is positief over de eerste schetsen van de ontwikkeling. Uit de enquête blijkt dat bijna 78% van de respondenten hoogbouw op de Bellevue-locatie een goed plan vindt. Hierbij werd aangegeven dat het project van hoge kwaliteit moest zijn, zowel in vormgeving, voorzieningen als woningaanbod. Men wil veel aandacht voor zon en schaduw. Er werden natuurlijk ook zorgen geuit. Van de respondenten ziet 20% liever geen hoogbouw, vooral vanwege risico’s op schaduw- of windhinder. Gemeente en initiatiefnemers willen bij de uitwerking van de plannen met belanghebbenden in gesprek blijven.
Vervolg
Nu de plannen verder uitgewerkt kunnen worden, volgen nog een aantal stappen voordat de bouw 2023 daadwerkelijk kan starten. De initiatiefnemer en eigenaren moeten nu een ontwerp maken voor het gebouw en alle technische eisen uitwerken. Ook zijn er nog wijzigingen in het bestemmingsplan nodig, voordat de ontwikkeling kan starten. Daarna kan er een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Belanghebbenden worden bij de diverse stappen gevraagd hun inbreng te geven.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen