Voormalig GAK-gebouw in Amsterdam krijgt woonfunctie

dinsdag 3 april 2012
timer 2 min
Stadgenoot en AM (her)ontwikkelen het architectonische voormalig GAK-gebouw in Amsterdam. In de eerste fase van het gebouw komen 320 koopwoningen in de noordvleugel van het gebouw. Wessel de Jonge is de architect van deze grootschalige herbestemming.

De Amsterdamse wijk Bos en Lommer ondergaat op dit moment een metamorfose die  inspeelt op een groeiende sociaal-economische dynamiek. Centraal ligt het GAK-gebouw, in 1959 opgeleverd naar ontwerp van Ben Merkelbach: een kantoorkolos van circa 40.000 vierkante meter  bvo.

 

Haalbaarheidsstudies

Het destijds ultramoderne gebouw was voorzien van roltrappen, air-conditioning, koude-warmte opslag in de bodem en vliesgevels met groen dubbelglas, maar kampt nu met leegstand. Na haalbaarheidsstudies voor diverse programma’s (Rietveld Academie was lang een serieuze kandidaat) is door AM en Stadgenoot ingezet op een bestemming als koop- en huurwoningen voor studenten en starters. In de eerste fase zullen circa 320 woningen en 2000 vierkante commerciële ruimten worden ontwikkeld. In december 2011 is gestart met de uitvoering. De uitvoering verloopt in drie fases. Eerst wordt de noordvleugel aangepakt, dan volgen het middendeel en de zuidvleugel.

 

Leegstand van kantoren terug te dringen

Het initiatief tot transformatie van het inmiddels volledig gestripte monumentale gebouw van AM en Stadgenoot loopt vooruit op het recent ingezette beleid van de gemeente Amsterdam om leegstand van kantoren terug te dringen en tegemoet te komen aan de vraag naar kleine wooneenheden.

 http://www.de-studio.nl/

 

Meer weten over herbestemming? Download hier recente visierapport van het H-team, ingestekld in het kader van het het Nationaal Programma Herbestemming.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel