Vietnamese architect Vo Trong Nghia krijgt Prins Claus Prijs 2016
Vo Trong Nghia (1976, Quáng Binh) is een architect die duurzame architectuur op de kaart zet door lokale materialen en traditionele ambachtelijkheid te combineren met 21e-eeuwse ontwerpen. Zijn ‘groene programma’ richt zich niet alleen op grote stadsgebouwen, maar ook op duurzame doch goedkope woningen voor afgelegen dorpsgemeenschappen. Zijn benadering van stedenbouw is bepalend voor de toekomst van de architectuur en het stedelijke landschap in Vietnam. Centraal in zijn werk staat de fysieke omgeving als middel om het contact tussen mens en natuur te herstellen.
“Vo Trong Nghia wordt geëerd voor zijn aantrekkelijke, milieuvriendelijke architectuur, die het stedelijke landschap in Vietnam nieuw leven inblaast; voor zijn baanbrekende, op Vietnam gerichte ‘groene’ programma voor praktische ruimtelijke toepassingen, waarin cultuur en natuur in volmaakt evenwicht zijn en een heilzame werking hebben op het leven en de gemeenschap. Hij presenteert levensvatbare, duurzame alternatieven en laat bewoners, ambtenaren en projectontwikkelaars zien dat verandering mogelijk is. Hij maakt de publieke opinie bewust van de noodzaak om de leefomstandigheden van de miljoenen stadsbewoners te verbeteren. En hij presenteert de architectuur als een vorm van activisme, als aanjager van sociale veranderingen die een groenere toekomst kunnen verzekeren," aldus de Prins Claus Prijzen Commissie 2016.
Over het Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds steunt kunstenaars, kritische denkers, culturele organisaties en erfgoedredders in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt is. Het Prins Claus Fonds wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Postcode Loterij, ondernemingen, organisaties en particulieren. Zie voor meer informatie over het Prins Claus Fonds: princeclausfund.org
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen