Vierdaagse training Brandveilig ontwerpen door NIFV en Bouwradius

maandag 3 oktober 2011
timer 2 min
Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) en Bouwradius Training & Advies gaan samenwerken op het gebied van kennisoverdracht in de bouwwereld. De samenwerking tussen NIFV en Bouwradius Training & Advies spitst zich voorlopig toe op twee nieuwe trainingen: Brandveilig ontwerpen en Brandveilig bouwen.

Brandveiligheid in de bouw is geen vanzelfsprekende zaak, maar iets wat altijd aandacht behoeft. Volgens Eddy Gruppen, directeur van Bouwradius Training & Advies, zit brandveiligheid nog te weinig tussen de oren van bouwers. “En dat is op zich niet zo vreemd, want veiligheidseisen kosten geld en de marges in de bouw staan al lange tijd flink onder druk”, aldus Gruppen. Maar hij voegt daar direct aan toe dat het nog maar de vraag is of extra aandacht voor brandveilig bouwen ook altijd extra geld kost. Gruppen: “We zien nu dat er soms onnodig dure installaties in gebouwen worden aangebracht, terwijl er goedkopere oplossingen mogelijk zijn om aan de brandveiligheidseisen te voldoen”. Bouwradius ziet het NIFV als belangrijke partner om niet alleen het belang van brandveilig bouwen hoog op de agenda te krijgen, maar ook om bouwbedrijven sterker te maken in het overleg met overheden en brandweer.

 

Zelf bouwplannen toetsen

Wim Beckmann, als manager van de Brandweeracademie (onderdeel van het NIFV) verantwoordelijk voor de samenwerking met Bouwradius, benadrukt eveneens het belang van een goede samenwerking tussen alle partijen die bij brandveiligheid zijn betrokken. “Het is pure winst als aannemers en projectleiders in de bouw weten hoe de gemeente en de brandweer denken en handelen bij de vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dit kan onnodige misverstanden voorkomen. Zo leren wij bouwbedrijven nu hoe zij zelf een bouwplan kunnen toetsen aan het Bouwbesluit. Met als mogelijk resultaat een soepel overleg met de gemeente en een vlotte vergunningverlening”, aldus Beckmann.

 

Nieuwe trainingen

De vierdaagse training Brandveilig ontwerpen is gericht op iedereen die een rol speelt bij het ontwikkelen van brandveilige bouwplannen, zoals architecten, tekenaars, werkvoorbereiders en calculators. De tweedaagse training Brandveilig bouwen is bedoeld voor iedereen die toezicht houdt op de uitvoering van bouwprojecten, zoals projectleiders en uitvoerders.

 

 www.bouwradius.nl/brandveilig

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel