Vier redenen waarom de overheid zou moeten investeren in bouwcultuur

vrijdag 26 augustus 2011
timer 2 min
Architectuur Lokaal publiceert Bouwcultuur, investeren in opdrachtgeverschap.
Het kabinet heeft besloten om nog dit jaar een nieuwe architectuurnota op te stellen. In dit licht heeft Architectuur Lokaal teruggeblikt op twintig jaar ervaring met architectuurbeleid en opdrachtgeverschap. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in bijgevoegde publicatie, Bouwcultuur, investeren in opdrachtgeverschap.

Bouwcultuur gaat verder dan het architectonisch ontwerp van gebouwen. Bouwcultuur verbindt cultuurbeleid, architectuurbeleid en bouwbeleid. Bouwcultuur omvat de ruimtelijke ordening, het stedenbouwkundig ontwerp, infrastructurele werken van ingenieurs en vooral het architectonisch ontwerp en kunst in de openbare ruimte. Architectuur is een daarbij maatschappelijke, scheppende taak die wellicht kunst kan worden, maar dat niet op voorhand is. Als breed cultuurbegrip is bouwcultuur gebaseerd op de geschiedenis en traditie van een land of regio. Bouwcultuur is niet voorbehouden aan professionals, maar een verantwoordelijkheid van de samenleving als geheel en van opdrachtgevers in het bijzonder.

Architectuur Lokaal, het onafhankelijk landelijk kenniscentrum dat nu bijna twintig jaar werkt aan professionalisering van het cultureel opdrachtgeverschap in Nederland, geeft vier redenen waarom de overheid zou moeten investeren in bouwcultuur, biedt aandachtspunten voor nieuw beleid en geeft aan welke bijdragen zij daaraan kan leveren.
Architectuur Lokaal hoopt met deze publicatie een bijdrage te leveren aan de beleidsvoornemens van de rijksoverheid, met name op het gebied van het publiek opdrachtgeverschap. Over dit beleid zal de staatssecretaris van OCW aanvullend advies vragen aan de Raad voor Cultuur, die eerder dit jaar reeds adviseerde om daaraan een extra impuls te geven vanwege de verdergaande decentralisatie. Daarbij zien de Structuurvisie Ruimte en Infrastructuur en het Collega van Rijksadviseurs ook na 2013 een rol voor Architectuur Lokaal, en verwijzen zowel het Topteam Creatieve Industrie en het CRA naar de succesvolle acties van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden ter vereenvoudiging van aanbestedingsprocedures.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel