VHG-handleiding Het Levende Gebouw gelanceerd
De handleiding is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor groene gebouwen: gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het geboed van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit.
De waarde van groen
Met dit concept voor levende gebouwen wil Branchevereniging VHG laten zien op welke manier groen kan bijdragen aan de opgave om te vergroenen en te verdichten. Nijpels is verrast over de uitgebreide opzet van de handleiding, die 400 gerealiseerde praktijkvoorbeelden met toelichting bevat, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Hij nodigde VHG uit om na de zomer het concept te komen toelichten aan de partijen die met de uitvoering van het Klimaatakkoord aan de slag gaan.
Doel van de handleiding
De handleiding is bedoeld om groenprofessionals, opdrachtgevers, architecten en projectontwikkelaars te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen. Ook provincies en gemeenten die aan het begin staan van het proces van de ontwikkeling van een locatie kunnen veel baat hebben bij deze handleiding.
Indeling
De informatie in de handleiding is geordend binnen 19 thema's waaronder water, temperatuur, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Om concreet de meerwaarde van groen te kunnen belichten, is er voor elk type gebruiksfunctie van een gebouw een mindmap toegevoegd. Deze geeft een overzicht van de verschillende meerwaarden van groen. Deze meerwaarden worden ook kort toegelicht. Daarnaast is er een mindmap over Het Levende Gebouw in relatie tot diverse gebouwcertificeringen.
Inzien en bestellen
De handleiding Het Levende Gebouw is digitaal in te zien via deze link. Bestelt u liever een fysiek exemplaar? Ook dat kan via de link.
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen