Verwarring rond verplicht energielabel vastgoed

donderdag 29 november 2012
timer 2 min
De verwerping van het wetsvoorstel over de handhaving van de verplichte energielabels roept vragen op in de vastgoedmarkt. Dat de Wet kenbaarheid energieprestatie gebouwen niet doorgaat, schetst het beeld dat de energieprestatiecertificaten volledig afgeschaft worden. De verplichting uit de Europese richtlijn EPBD van 2008 blijft echter bestaan.
Toen de Tweede Kamer het wetsontwerp vorige week afkeurde, leidde dat tot veel vragen bij vastgoedeigenaren. Dat merkt ook Michel Baars, bedrijfsdirecteur van Search Ingenieursbureau: ‘Het beeld dat afgelopen week veelvuldig is geschetst na de verwerping van het wetsvoorstel klopt niet. Feit is dat energielabels ook in 2013 even verplicht zijn als ze sinds 2008 al zijn. Alleen de controle van de verplichting is niet geregeld. Vergelijk het maar met een snelheidsbeperking. Als er een bordje ‘100’ staat, is de maximumsnelheid gewoon 100 kilometer per uur. Ook als er niet geflitst wordt. Dat er geen agent staat te controleren, doet natuurlijk niets af aan de regels’.
 
Labeling omdat het moet
De vraag is of wel of niet sanctioneren relevant is voor vastgoedeigenaren. Baars: ‘De afgelopen jaren labelden we onder andere 3.500 winkelpanden aan de hand van een EnergiePrestatieAdvies (EPA). De ervaring leert dat een meerderheid van de vastgoedeigenaren die een energielabel willen dit niet doen omdat het ‘moet’. De energielabels zijn een goedkope en laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in besparingsmogelijkheden. Stijgende energieprijzen, aandeelhouders die vragen om bewijsmateriaal van de energieprestatie: dat zijn veel belangrijkere overwegingen dan eventuele sancties.’
 
Onderzoek besparingspotentieel
Een onderzoek van de data van 2.000 van deze energielabels toont aan dat winkels zonder extra investering al een besparing van 10% kunnen realiseren door bijvoorbeeld gedragsverandering en het beter afstellen van apparatuur. En zeker 20% door de isolatie te verbeteren en energiezuinige verlichting toe te passen.
 
Gratis labels in plaats van sancties
Het vervallen van de sancties op verplichte energielabels is dus in de praktijk helemaal niet zo’n probleem. Het enige probleem dat Baars ziet, is dat het Nederland mogelijk flinke boetes oplevert, tot wel 260.000 euro per dag. ‘Als we de BV Nederland en de vastgoedsector écht een handje willen helpen, stel ik voor om dit bedrag niet uit te geven aan een boete, maar het dan gewoon te gebruiken om energieprestatieonderzoeken te doen. Een aanzienlijk deel van het Nederlandse vastgoed kan voor dit geld in no-time worden voorzien van een gratis label. Dat levert een enorme energiebesparing op, kan zorgen voor honderden banen en de eerste stap naar duurzaam vastgoed is gezet‘, besluit Baars.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel