Vernieuwing woonzorgcentrum in Hilversum

maandag 10 oktober 2011
timer 2 min
Wooncorporatie Dudok Wonen, opdrachtgever, ontwikkelt op de locatie van het bestaande woonzorgcentrum voor HilverZorg een prachtig nieuw multifunctioneel woondienstencentrum, de Nieuwe Egelantier, waarin zorg voor ouderen wordt gecombineerd met voorzieningen voor de wijk. Het nieuwe woonzorgcentrum is ontworpen door Molenaar & Van Winden architecten te Delft.

Het nieuwe woondienstencentrum bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw, een deel zorgwoningen en 101 aanleunwoningen. Twee hoven met binnentuinen vormen de verbindende schakel tussen de verschillende bouwdelen.

 

Multifunctioneel

In het hoofdgebouw zijn verschillende voorzieningen gegroepeerd: op de begane grond bevinden zich een groepspraktijk voor huisartsen, een apotheek, een restaurant en een kinderdagverblijf voor bewoners van de wijk. Op de daarboven gelegen verdiepingen zijn een fysiotherapeutisch centrum, (zorg)appartementen voor geriatrische- en psychogeriatrische patiënten en hulpbehoevende ouderen gevestigd, alsmede de bedrijfskantoren van HilverZorg, de gebruiker van het hoofdgebouw.

 

Metselwerkaccenten

De architectuur uit de omgeving met veel kappen, mansardedaken en dakkapellen is richtinggevend voor het ontwerp van de Nieuwe Egelantier. Het hoofdgebouw met zijn langgerekte vensterreeksen sluit aan bij de daar tegenover gelegen school van de architect W.M. Dudok. Het hele gebouwencomplex wordt opgetrokken in roodbruine baksteen en oranje dakpannen en heeft metselwerkaccenten.

 

Gescheiden taken

Opdracht en ontwerp zijn een gevolg van de nieuwe ontwikkelingen in de zorg waarbij wonen en zorgverlening als gescheiden taken worden opgevat en aangeboden door verschillende dienstverleners. Een ander aspect is de gerichtheid op de wijk door huisvesting van een kinderdagverblijf in het hoofdgebouw dat daarmee qua functie aansluit op de tegenover het woonzorgcentrum gelegen school.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel