Verloedering en onveiligheid in buurten onderzocht
Gebrek aan sociale samenhang en onderlinge bekendheid van bewoners zijn zeer belangrijke voorspellers voor ervaren overlast, onveiligheidsgevoelens en verhuis- plannen in woonbuurten. Zonder enige sociale samenhang zullen bewoners niet snel overlastgevers in de buurt aanspreken, omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen door medebewoners. Een cruciale randvoorwaarde voor sociale samenhang is dat de buurt een zeker basisniveau van schoon, heel en veilig heeft bereikt.
Tot deze conclusies komen Reinout Kleinhans (Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft) en Gideon Bolt (Universiteit Utrecht) in hun onderzoek getiteld “Vertrouwen houden in de buurt”. In dit onderzoek, dat gedeeltelijk is gefinancierd door het Nicis Institute in Den Haag, staan de begrippen buurtverval en collectieve zelfredzaamheid centraal.Collectieve zelfredzaamheid is gedefinieerd als de sociale samenhang tussen buurtbewoners en hun bereidheid om sociale controle uit te oefenen en zich in te zetten voor gedeelde belangen in de buurt.
Uit het onderzoek blijkt dat collectieve zelfredzaamheid positief uitwerkt op de ontwikkeling van buurten. Het gaat om tastbare resultaten, zoals verfraaide pleintjes en plantsoenen, maar ook om minder tastbare zaken als ‘publieke familiariteit’, een gevoel van veiligheid (ogen op straat), minder vooroordelen en een gevoel van ‘eigenaarschap’ over de openbare ruimte.
Het onderzoek is uitgevoerd in Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht, in samenwerking met gemeentelijke onderzoekers.
Politici en beleidsmakers hopen dat bewoners de handen ineenslaan om hier wat tegen te doen. Actieve sociale controle komt moeizaam van de grond.
Kleinhans en Bolt geven een reeks beleidsaanbevelingen in het rapport. Daarbij gaat het niet alleen om geld, maar vooral om aandacht, onberispelijke dienstverlening en gecontinueerd intensief beheer door gemeenten, woningcorporaties en andere partijen. “In dat licht kunnen de teruglopende rijksgelden voor de wijkaanpak gezien worden als een grote bedreiging voor de prille collectieve zelfredzaamheid in achterstandswijken”, aldus Kleinhans en Bolt.
Meer informatie is te downloaden op vertrouwen-houden-in-de-buurt.85962.lynkx
Reactie toevoegen