Verkoop nieuwbouw koopwoningen op historisch dieptepunt

dinsdag 19 juni 2012
timer 3 min
De dalende trend in de verkoop van nieuwbouw koopwoningen zet helaas door. In de maand mei van dit jaar verkochten de gezamenlijke producenten slechts 906 nieuwe koopwoningen. Niet eerder sinds  NVB deze statistiek bijhoudt, was dit zo extreem weinig. Over de eerste vijf maanden komt de totale verkoop uit op 5.703 woningen. Er zijn jaren geweest dat we dit alleen al per maand realiseerden. Al met al is er sprake van een daling van 47% t.o.v. de eerste vijf maanden van het ook al niet beste 2011.

De situatie voor de Nederlandse woningbouwmarkt begint steeds verontrustender te worden. Want behalve dat ontwikkelaars te maken hebben met zware verkoopverliezen, worstelen corporaties eveneens met problemen. In zo’n klimaat is het van urgent belang dat alle maatschappelijke organisaties en instellingen zo veel mogelijk gezamenlijk optrekken en op z’n minst een eenzijdig geluid laten klinken.

 

Tegen deze achtergrond begrijpen wij het optimisme, dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), recent op een Euroconstruct bijeenkomst in Londen over de Nederlandse woningbouw afgeeft, dan ook volstrekt niet.

 

EIB positief

Het EIB gaat ervan uit, dat de woningproductie na dit jaar langzaam opkruipt van zo’n 57.000 opgeleverde huur- en koopwoningen dit jaar, naar 58.000 woningen in 2013 en zelfs 61.000 woningen in 2014. Volgens NVB vergist het EIB zich echter schromelijk. Want als het aantal opleveringen de komende jaren werkelijk zou stijgen, dan zou dat nu toch al in de initiatieffase te zien moeten zijn. Maar wie dit ziet, mag het zeggen; het is echter niet het beeld dat wij als ontwikkelende bouwers hebben.

 

Andere uitkomsten reëler

Volgens NVB zijn dan ook andere uitkomsten reëler. Het EIB koppelt z’n prognose aan de verwachting, dat het stuwmeer aan starters binnenkort zo groot wordt, dat zij wel moeten ‘toeslaan’en dus gaan kopen. Echter daarvoor is wel financiering nodig van de banken en zolang organisaties als bijvoorbeeld het Nibud, de AFM en last but not least de banken zelf in dat opzicht niet willen bewegen, is redding vanuit die hoek niet waarschijnlijk, hoe gewenst op zich ook. Het illustreert eens te meer de noodzaak van meer concurrentie op de hypotheekmarkt.

(bron: NVB)

 

Kadaster
De makelaars van NVM zijn wat positiever gestemd, althans over mei liep het aardig. In mei 2012 registreerde het Kadaster 10.182 verkochte woningen. Dit is een stijging van 2,7% ten opzichte van mei 2011 (9.915). Vergeleken met april 2012 is er sprake van een stijging van 23,6%. Het Kadaster registreerde toen 8.236 verkochte woningen.

 

Vrijwel alle woningtypen laten een stijging zien ten opzichte van het aantal geregistreerde verkochte woningen in mei 2011. Hoekwoningen stegen het meest in deze periode met 8,8%. De enige daling deed zich voor bij de appartementen met 2,1%. Ook ten opzichte van de voorgaande maand, april 2012, is de stijging bij de hoekwoningen het grootst (30,5%).

 

Provincies
Ten opzichte van mei 2011 is in zeven van de twaalf provincies een stijging te zien van het aantal geregistreerde verkochte woningen. De grootste stijging doet zich voor in de provincie Zeeland met 17,1%. Daar tegenover staat een daling van 4% in de provincie Friesland. Ten opzichte van april 2012 is er overal een stijging te zien. De grootste verandering is te zien in Limburg (29,1%) en Noord-Holland (29,0).

 

Hypotheken
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei 2012 met 21,9% af ten opzichte van mei 2011, van 21.700 naar 16.942. Vergeleken met april 2012 is er een stijging van 19,1%.

(bron:Kadaster)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel