Vergroening Hofplein in Rotterdam zorgt voor koelere binnenstad
Het ontwerp biedt ruimte voor koele verblijfsplekken in dit groene gebied. De situatie net na de realisatie van de herinrichting toont al een kleine afname in de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur zal blijven afnemen naar mate de bomen groeien richting de eindsituatie. Deze hittestress-analyse toont aan dat de nieuwe inrichting van het plein voor een aanzienlijke afname van hittestress zorgt en daarmee zal er een prettige leefomgeving gecreëerd worden op het Hofplein.
Ontwerp Hofplein
Over een paar jaar is de drukke rotonde op het Hofplein veranderd in een groen en levendig stadsplein met de fontein als bruisend middelpunt. Het verkeer rijdt in de toekomst langs de randen van het plein. Er komen minder rijbanen voor auto’s en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De tram blijft wel gewoon op dezelfde plek rijden.
Op het plein komen grote en kleine bomen (circa 150) en verschillende soorten planten. De bomen en planten trekken insecten en vogels aan en dat is goed voor de natuur in de stad. Onder het plein komt een grote waterberging waarin 1.200m3 regenwater kan worden opgeslagen. Dit kan worden gebruikt om het groen water te geven als het langere tijd warm en droog is.
Het definitief ontwerp van het Hofplein is in oktober 2022 gereed. De hittestressanalyse is hier te bekijken.
Stadsprojecten Rotterdam
De Stadsprojecten helpen bij het verlagen van hittestress, bij de opvang van regenwater en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door de schonere lucht kan de gemeente woningen gaan bouwen waar dat nu nog niet mogelijk is. Het doel is om meer dan 200.000 Rotterdammers op tien meter loopafstand van stadsparken te laten wonen.
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen