VenhoevenCS ontwerpt grootste zwemstadion voor Parijs 2024
Het zwemstadion is een gebouw voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden hier straks de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Vervolgens kan het gebouw worden omgetoverd tot boccia stadion tijdens de Paralympics en na de spelen blijft het gebouw staan als zwemstadion met een grote verzameling ruimtes voor diverse (sportieve) evenementen voor de wijk. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar; een technisch hoogstandje dat het gebouw extra flexibel en duurzaam maakt.
Rendering van het zwembassin. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Samen met de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het grootste stadion van Frankrijk, het ‘Stade de France’, is het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering.
Bouwen met hout
Het nieuwe zwemstadion wordt gebouwd in hout, met een indrukwekkend houten dak dat als een zwevende vorm perfect zicht geeft op de wedstrijdbaden. Door deze dakvorm blijft het energiegebruik beperkt. Ook op alle andere vlakken overstijgt het plan de duurzaamheidsrichtlijnen. Zo is het dak volledig voorzien van zonnecellen en daarmee één van de grootste ‘solar farms’ in Frankrijk. Rondom het compacte gebouw is ruimte om honderd nieuwe bomen te planten.
Bovenaanzicht van het plangebied, met veel ruimte voor groen. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Beter klimaat in de stad
Het plan kwam tot stand in een inspirerende samenwerking met opdrachtgever La Métropole du Grand Paris en dankzij een zeer bevlogen team van experts, met o.a. Bouygues Batiment Ile de France, Récréa en Dalkia. Het illustreert perfect hoe duurzame ontwerpconcepten kunnen leiden tot een nieuwe architectuur die bijdraagt aan de verbetering van het leefklimaat in onze steden.
Diverse elementen van het ontwerp dragen bij aan een beter (binnen)klimaat. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec om 07:30 uurIn de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Reactie toevoegen