VenhoevenCS ontwerpt grootste zwemstadion voor Parijs 2024
Het zwemstadion is een gebouw voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden hier straks de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Vervolgens kan het gebouw worden omgetoverd tot boccia stadion tijdens de Paralympics en na de spelen blijft het gebouw staan als zwemstadion met een grote verzameling ruimtes voor diverse (sportieve) evenementen voor de wijk. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar; een technisch hoogstandje dat het gebouw extra flexibel en duurzaam maakt.
Rendering van het zwembassin. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Samen met de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het grootste stadion van Frankrijk, het ‘Stade de France’, is het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering.
Bouwen met hout
Het nieuwe zwemstadion wordt gebouwd in hout, met een indrukwekkend houten dak dat als een zwevende vorm perfect zicht geeft op de wedstrijdbaden. Door deze dakvorm blijft het energiegebruik beperkt. Ook op alle andere vlakken overstijgt het plan de duurzaamheidsrichtlijnen. Zo is het dak volledig voorzien van zonnecellen en daarmee één van de grootste ‘solar farms’ in Frankrijk. Rondom het compacte gebouw is ruimte om honderd nieuwe bomen te planten.
Bovenaanzicht van het plangebied, met veel ruimte voor groen. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Beter klimaat in de stad
Het plan kwam tot stand in een inspirerende samenwerking met opdrachtgever La Métropole du Grand Paris en dankzij een zeer bevlogen team van experts, met o.a. Bouygues Batiment Ile de France, Récréa en Dalkia. Het illustreert perfect hoe duurzame ontwerpconcepten kunnen leiden tot een nieuwe architectuur die bijdraagt aan de verbetering van het leefklimaat in onze steden.
Diverse elementen van het ontwerp dragen bij aan een beter (binnen)klimaat. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog

Rendering van het uitzicht op het nieuwe stadion. Design: VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Reactie toevoegen