Veilig werken op het dak

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Werken op hoogte is nog steeds risicovol. Cijfers van de Arbeidsinspectie wijzen dat uit. Een op de zes bouwvakkers overkomt gedurende zijn werkzame leven een valongeval. Werkgevers, opdrachtgevers en gebouweigenaren hebben de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Daarvoor is  in het kader van de Arbowet een arbeidshygiënisch regime opgetuigd.

Volgens Rene van Beers, hoofdredacteur van WEKA Kennisbank Veilig werken en werkzaam bij Unispect, zijn de meest voorkomende misstanden in de bouwpraktijk een gevolg van het ontbreken van plannen en procedures voor het werken op hoogte (geen goede V&G afstemming). Ook wijst hij op onvoldoende training en voorlichting, en het niet gebruiken van persoonlijke valbeveiliging (geen juist toezicht).

 

Wat zijn de meestvoorkomende misstanden op het dak? Gevaarlijke stoffen in de dakbedekking? Onvoldoende vluchtwegen?

 

Van Beers knikt: “Maar nog veel belangrijker zijn zaken als positionering van dakonderdelen die voor onderhoud bezocht moeten worden – denk aan airco-units. Die moeten in veilige zones staan. Dat voorkomt risico’s in de nieuwbouw- en in de exploitatiefase. Werken op een dak wordt daarmee een stuk veiliger.”

 

Welke maatregelen zijn nodig om veilig werken op daken te borgen?

 

“Belangrijkste punt is het veiligheidsbewustzijn. Dat de mensen die de werkzaamheden gaan uitvoeren zelf de risico’s van het werken op hoogte goed kunnen inschatten en zichzelf hier ook continue van bewust zijn. Een goede, op-maat opleiding en voorlichting zijn in dat kader cruciaal – zie hiervoor onder andere www.heightinfra.com. Daarnaast ligt er een duidelijke verantwoordelijkheid bij de opdrachtgevers. Dakrisico’s moeten in kaart gebracht, bijvoorbeeld door een DakRIE die alle risico’s van een bepaald dak vaststelt en aangeeft hoe die ‘beheerst’ kunnen worden. Een DakRIE moet bij voorkeur uitgevoerd worden door een onafhankelijke deskundige – nooit door de installateur of dakdekker. DakRIE’s worden getoetst door een register HVK – zie ook www.veiligdak.nl.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel