Van woonzorgzone naar -servicegebied

woensdag 25 januari 2012
timer 1 min
Het STAGG-scenario getiteld Van verblijven naar wonen (2000) is nog steeds een mijlpaal in het denken over wonen, welzijn en zorg. De auteurs waren gefascineerd door de eenvoudige, ontspannen voorzieningen voor ouderen op wijkniveau die zij op excursie in Denemarken aantroffen. Later werd het scenario uitgewerkt in kengetallen voor beschermd, verzorgd en levensloopbestendig wonen. Het uitgangspunt van de Denen — en ook van het STAGG-model — is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen in de vertrouwde woonomgeving. Elke bewoner die de wijk onvrijwillig moet verlaten vanwege een zorgvraag of specifieke woningvraag is een nederlaag voor het aanbod van wonen, welzijn en zorg in de wijk. Het intramuraal verblijf omvat percentueel bij de Denen slechts een vijfde van dat in Nederland; een ideaal dat het STAGG-scenario in ons land in 2020 bereikt wilde hebben.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel