Van aken architecten wint Nationale Staalprijs

vrijdag 5 oktober 2012
timer 2 min
Architectenbureau van aken architecten (VAA) sleepte gisteren de Nationale Staalprijs in de wacht in de categorie Industriebouw. De Nationale Staalprijs is een prestigieuze onderscheiding voor het beste Nederlandse project in staal, die dit jaar voor de negentiende keer werd uitgereikt. Het Eindhovense architectenbureau kwam als winnaar uit de bus voor zijn ontwerp van het cleanroomgebouw 5D op de campus van ASML.
Voor de vijf categorieën van de Nationale Staalprijs, Utiliteitsbouw, Industriebouw, Woningbouw, Infrastructuur en Karakteristieke stalen bouwdelen, werden in totaal 158 projecten ingezonden. De jury, bestaande uit prominenten uit de architectuur- en bouwwereld, koos hieruit eerder al de genomineerden. De winnende projecten werden gisteren tijdens de Nationale Staaldag bekendgemaakt in Hangaar 2 in Katwijk.

Terechte winnaar
Bij de keuze voor het ontwerp van VAA gaven de technische spitsvondigheden de doorslag: “Dit enorme, maar ogenschijnlijk simpele bedrijfsgebouw blinkt met name uit in technische spitsvondigheden. Het grondgebruik is beperkt door eenvoudigweg de kantoren boven de productieruimte te plaatsen. De grote kolomvrije ruimten zijn overspannen met dubbele vakwerkleggers zonder in de binnenruimte ‘lomp’ aanwezig te zijn. Een terechte winnaar,” aldus het juryrapport. VAA Directievoorzitter Ron de Goeij is erg blij met de prijs: “De Nationale Staalprijs is een belangrijke onderscheiding in onze branche. Het feit dat de jury het ontwerp van VAA als winnaar heeft aangewezen, is een erkenning van onze expertise op het gebied van complexe staalbouw en het bouwen van high tech cleanrooms.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel