Van aken architecten levert gerenoveerde complexen in Breda op

donderdag 22 november 2012
timer 3 min
Van aken architecten (VAA) heeft onlangs in Breda de gerenoveerde flatgebouwen aan de Loevesteinstraat in de wijk IJpelaar opgeleverd. Woningbouwcorporatie Laurentius gaf VAA de opdracht om de twee grote flatgebouwen Zorgvliet en Doenrade te renoveren en een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen voor nieuwbouw op een aantal vrijgekomen locaties in het gebied. Een innovatieve vorm van financiering maakte het project ook financieel haalbaar.

De woonflats Zorgvliet en Doenrade zijn zeer gewild. De opzet van de appartementen is ruim, de balkons zijn breed, het uitzicht is schitterend en de locatie is stedelijk, maar toch dicht bij de natuur. De gebouwen uit 1970 waren toe aan een opknapbeurt. Het beton was beschadigd, schilderwerk bladderde af, balkonhekken waren oud en gedeukt en de liften versleten. Daarnaast voldeden in het bijzonder de collectieve ruimten, zoals liften, galerijen en fietsenbergingen, niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook de uitstraling was door het vele beton en de systematische vorm van bouwen eentonig.

Sloop geen optie

De complexen slopen en opnieuw bouwen bleek na overleg met de huidige bewoners, gemiddeld 76 jaar oud, absoluut geen optie. Daarom ontwikkelde VAA een plan om de gebouwen kwalitatief en visueel op te waarderen. Tijdens de gehele duur van het project, van de eerste schets tot aan de oplevering, zijn de bewoners nauw betrokken geweest bij de renovatie. Dat moest ook wel, aangezien de meeste woningen ook tijdens de bouwwerkzaamheden bewoond bleven. Dit vergde goed denkwerk vooraf en een goede afstemming tijdens de bouw om overlast tot een minimum te beperken.

Grens van stad en natuur
Het architectenbureau uit Eindhoven stond verder voor de uitdaging met zuinig ruimtegebruik en hoge dichtheden toch kwaliteit van wonen en toegang tot het landschap te garanderen. In het stedenbouwkundig plan dat VAA samen met de gemeente Breda opstelde, is daarom opgenomen dat de Loevesteinstraat ook in de toekomst de rand van de stad vormt. De Z-vormige woongebouwen Zorgvliet en Doenrade vormen de wanden van de wijk IJpelaar. Op de locaties Rüttchen, Laurentius en Iriks is ruimte voor nieuwbouw. Kleinere torens, die haaks staan op de bestaande flats, creëren een open kamerschermeffect vanuit de wijk naar het achterliggend groen. De vijf renovatie- en nieuwbouwlocaties aan de Loevesteinstraat vormen gezamenlijk een nieuw harmonisch geheel op de overgang van stad naar natuur.

Financiering
Een belangrijk knelpunt voor de opdracht was de financiering. Het project is financieel mogelijk gemaakt door een combinatie van renovatie en nieuwbouw. De constructie van de flatgebouwen bleek geschikt voor een extra woonlaag op de bestaande bouw. Hier heeft VAA ruime appartementen met grote balkons en veel daglichtopeningen gepositioneerd. Aan de beide zijkanten van de flats plaatste VAA woontorens met kleinere woningen. Met de opbrengst van de koopappartementen op en aan de bestaande bebouwing, kan opdrachtgever Laurentius de renovatie van de rest van het complex bekostigen.

VAA breidde ook de plint van het gebouw uit, waardoor ruimere fietsenbergingen, garageboxen en entreehallen ontstonden en de bewonerscommissie over een nieuwe ruimte beschikt.

Groen parkeren
De parkachtige omgeving rond de gebouwen is, in samenwerking met landschapsarchitect Parklaan uit ‘s-Hertogenbosch, ook flink aangepakt. Door middel van slimme oplossingen zijn de auto’s aan het zicht onttrokken en geïntegreerd in een mooie, groene omgeving. Aan de noordzijde sluit de wilde groeninrichting aan bij het natuurgebied aan die zijde, de zuidzijde van het gebied wordt, aansluitend op de stedelijke omgeving, als een park ingericht.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel