Uniek vormgegeven zonnewijzer op basis van zonnedata
De geometrie van de zonnewijzer is ontwikkeld op basis van de specifieke zonnedata van een locatie. Dit houdt in dat de zonnewijzer overal ter wereld geplaatst kan worden en telkens een unieke vorm heeft. De constructie bestaat uit een sterk doch flexibel 3D-geprint plastic.
Prescription heeft de zonnewijzer ontwikkeld naar aanleiding van een onderzoek naar de cycli van de baan van de zon. De verzamelde data werd omgezet in een geometrie voor ieder uur aan daglicht. Hierdoor ontstonden de ‘bladen', die de richting en vorm van zonnestralen uitbeelden. De vorm van deze bloemblaadjes was niet opzettelijk, wat bij de ontwerpers de vraag opriep: ontlenen bloemblaadjes hun vorm aan de baan van de zon?
Prototype in Amsterdam
Recent werd een 3D-geprint prototype van de zonnewijzer getest in Amsterdam, die op succesvolle wijze de tijd aangaf. De ontwerpers laten weten dat de zonnewijzer door zijn aanpassingsvermogen vooral geschikt is voor parken, festivals en tentoonstellingen.
De zonnewijzer is ontwikkeld om aan te tonen dat ‘de natuur en wiskundige wetten prachtig zijn’, laat prescription weten. “Het is onze taak om deze te vertalen naar architectonische objecten en processen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Reactie toevoegen