Uniek vormgegeven zonnewijzer op basis van zonnedata
De geometrie van de zonnewijzer is ontwikkeld op basis van de specifieke zonnedata van een locatie. Dit houdt in dat de zonnewijzer overal ter wereld geplaatst kan worden en telkens een unieke vorm heeft. De constructie bestaat uit een sterk doch flexibel 3D-geprint plastic.
Prescription heeft de zonnewijzer ontwikkeld naar aanleiding van een onderzoek naar de cycli van de baan van de zon. De verzamelde data werd omgezet in een geometrie voor ieder uur aan daglicht. Hierdoor ontstonden de ‘bladen', die de richting en vorm van zonnestralen uitbeelden. De vorm van deze bloemblaadjes was niet opzettelijk, wat bij de ontwerpers de vraag opriep: ontlenen bloemblaadjes hun vorm aan de baan van de zon?
Prototype in Amsterdam
Recent werd een 3D-geprint prototype van de zonnewijzer getest in Amsterdam, die op succesvolle wijze de tijd aangaf. De ontwerpers laten weten dat de zonnewijzer door zijn aanpassingsvermogen vooral geschikt is voor parken, festivals en tentoonstellingen.
De zonnewijzer is ontwikkeld om aan te tonen dat ‘de natuur en wiskundige wetten prachtig zijn’, laat prescription weten. “Het is onze taak om deze te vertalen naar architectonische objecten en processen.”

Concept van de zonnewijzer in New York. Ontwerp door prescription en Arup.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen